Kuva: Shutterstock

Ethän treenaa liian kovaa? Kehon 6 hälytysmerkkiä, joita kannattaa kuunnella

15.02.2018 22:15 - Emmi Moilanen

Univaikeudet ja korkea sydämen syke voivat paljastaa sen, että treenaat liian kovaa.

Liikunta tekee hyvää niin fyysiselle kunnolle kuin henkisellekin hyvinvoinnille. On kuitenkin tärkeää muistaa kuunnella kehoaan ja sallia itselleen myös lepopäiviä urheilusta.

Elite Daily listasi tärkeimmät hälytysmerkit joita tulisi kuunnella erityisesti silloin, kun epäilet kehosi rasittuneen liikaa liikunnan määrästä.

1. Jaksat hädin tuskin tehdä treenisi loppuun

Kehon äärirajoille vieminen silloin tällöin on hyvä idea, mutta jos vedät itsesi piippuun joka kerta kun treenaat, alkaa se ennen pitkää sotia sinua vastaan. Jos lihakset eivät pääse palautumaan rasituksesta tarpeeksi, vaarana on, että treenin hyöty menee hukkaan ja kehityksesi pysähtyy.

Malta siis pitää viikossa muutama välipäivä urheilusta ja suuntaa kuntosalin sijaan esimerkiksi kevyelle kävelylenkille raikkaaseen ulkoilmaan.

2. Sinulla on iltaisin vaikeuksia saada unen päästä kiinni

Jos pyörit iltaisin sängyssä unettomana pitkään, tämä voi olla yksi kehon tapa kertoa siitä, että viimeaikainen treenisi rasittanut sinua liikaa.

Vaikka liikunta on erinomainen stressin lievittäjä, liian kovasta treenistä aiheutunut rasitus on yksi stressin muoto. Kun urheilet runsaasti, olisi tärkeää muistaa kiinnittää huomiota myös säännölliseen unirytmiin, jotta lepoaikaa ehtii kertyä riittävästi.

3. Sairastelet usein

Syyllinen jatkuvien flunssaoireiden taustalla voi olla liiallinen treenin määrä. Active-sivuston mukaan hikiliikunnasta aiheutunut stressihormonitason kasvu voi vaikuttaa heikentävästi kehon immuunisysteemin toimintaan. Tämä tarkoittaa sitä, että olet alttiimpi sairastumaan esimerkisi flunssaan.

4. Sykkeesi on jatkuvasti korkea

Jatkuva sydämen nopea syke voi kieliä siitä, että kehosi on rasittunut liikaa urheilusta. SELF-sivuston mukaan korkea syke heti aamulla herätessäsi on yksi ylirastuksen merkeistä.

Jos epäilet kärsiväsi ylikunnon oireista, olisi hyvä vierailla lääkärin vastaanotolla terveydentilan varmistamiseksi.

5. Niveliäsi särkee

Lihaskipu on yleensä ensimmäinen hälytysmerkki joka paljastaa sen, että saatat treenata liian kovaa. Nivelkipujakaan ei tule ohittaa olankohautuksella, sillä särky ennen urheilusuoritusta, sen aikana tai jälkeen kielii siitä, että olet rasittanut kehoasi liikaa.

Nivelkipuisena treenaaminen altistaa sinut myös todennäköisemmin loukkaantumisille.

6. Salille lähteminen ei enää huvita

Jos kuntosalille lähteminen tuntuu vaikealta tai olo liikuntasuorituksen jälkeen ei tunnu enää yhtä hyvältä kuin aikaisemmin, on parempi hellittää urheilutahtia hieman.

Muista olla lempeä itsellesi, sillä pieni tauko liikunnasta voi tehdä myös hyvää. Lepäämisen jälkeen on todennäköistä, että kehosi on palautunut treenin aiheuttamasta kovasta rasituksesta. Fyysisen palautumisen lisäksi myös mielesi on saanut levätä, ja olo tuntuu jälleen motivoituneelta palaamaan urheilun pariin.

Lue myös: Miten paljon liikuntaa olisi hyvä harrastaa viikossa pysyäkseen kunnossa?

Lue myös: 4 teholiikettä pakaroille - nopea treeni onnistuu vaivatta kotona

Lähde: Elite Daily

Kilpailut

Uusimmat