Kuva: Shutterstock

Emättimen kutina on ikävä vaiva - gynekologit paljastavat yleisimmät syyt oireilulle

26.03.2018 13:15 - Senja Rapila

Terve emätin tarvitsee samanlaista huolenpitoa kuin kaikki muutkin ruumiinosat.

Palkittu yrittäjä ja gynekologi Sheryl A. Ross on kertonut Pop Sugar -sivustolle, että emättimen alueen iho on taipuvainen kuivuuteen ja kutinaan, jos siitä ei pitä huolta. Kun kroppasi on asianmukaisesti nesteytetty, emättimen ulkopuolinen iho on vähemmän taipuvainen kuivuudelle ja kutinalle. 

Yleisimpiä kutinan ja ärsytyksen aiheuttajia ovat muun muassa hajustetut saippuat, kylpyvaahdot, kylpysuolat, talkkijauhe, kosteuspyyhkeet, kiihottavat geelit, hajustetut liukuvoiteet, uimapuvut, kondomit, lateksiallergia, sylki tai siemenneste, erilaiset rasvat ja tamponit.

Lisäksi hiivatulehdus on yleinen ja ikävä vaiva, joka aiheuttaa sietämätöntä kutinaa emättimen alueelle. Voit tutustua hiivatulehduksen oireisiin ja aiheuttajiin täällä.

Kutinaa voi myös aiheuttaa intiimialueen karvojen höylääminen. Huoleton höylääminen voi nimittäin aiheuttaa mikrotason intiimialueen ihovaurioita ja infektioita. Tämä puolestaan voi johtaa ihotulehduksiin ja sisäänkasvaneisiin karvoihin, jotka ärsyttävät ihoa. Muista käyttää uutta terää sheiverissä, ja käytä vahaa ja muita karvanpoistotuotteita varoen intiimialueella.

Jos huomaat kärsiväsi jatkuvasta kutinasta emättimen alueella, on syytä tutkia asiaa enemmän. Jos olet sulkenut hiivatulehduksen pois syiden listalta, kannattaa lähteä tarkastelemaan asiaa tarkemmin: Käytätkö kylvyssä ollessasi kylpyvaahtoja? Paheneeko kutina seksin jälkeen? Ärsyttävätkö suihkusaippuat alapäätäsi?

Jatkuva emättimen kutiaminen voi olla ikävä vaiva, joka voi haitata huomattavasti päivittäistä arkea. Tähän vaivaan on kehitetty monenlaisia voiteita ja öljyjä, joita saa apteekista.

Olemme myös aiemmin kertoneet siitä, miksi vagina muuttuu iän myötä. Voit lukea aiheeseen liittyvän artikkelin täältä.

Lähde: Pop Sugar

Lue myös: Miksi takapuolta kutittaa? 5 mahdollista syytä

Lue myös: Katosiko tamponi tai kondomi? Lue, miten toimia, jos esine katoaa vaginaasi

Lue myös: Nainen, tunnetko eri syöpien ensioireet? Tarkkaile näitä muutoksia alapäässäsi

Kilpailut

Uusimmat