Kuva: Shutterstock

Ahdistus, hajamielisyys... Jo kaksi huonosti nukuttua yötä voivat vaikuttaa merkittävästi terveyteen

09.08.2018 19:45 - Emmi Moilanen

Univaje lisää muun muassa ahdistusta ja hidastaa haavojen sekä muiden vammojen paranemista.

Tiedetään että huonosti nukutut yöt ja univaje heikentävät keskittymiskykyä sekä elimistön vastustuskyky laskee. Väsyneenä saatat olla myös nälkäisempi ja sortua ylimääräiseen herkutteluun.

Univaje vaikuttaa myös usealla muulla tavalla elimistöön ja terveydentilaan. Lue alta Bustlen kokoamat haitat, jotka voivat ilmetä vain kahden huonosti nukutun yön jälkeen.

Ahdistuneisuus lisääntyy

Univaje voi lisätä ahdistuneisuuden tunnetta, sillä liian lyhyiksi jääneet yöunet vaikuttavat myös hermoston toimintaan.

- Uni antaa hermosoluille aikaa levätä ja uusiutua. Lyhyeksi jääneet unet voivat aiheuttaa reistailua näiden neuroneiden toimintaan, uniasiantuntija Chris Brantner kertoo.

Tämä johtaa usein mielialan laskuun, ärsyyntyneisyyteen ja huolestuneisuuteen. Univaje voi aiheuttaa myös heitteilyä elimistön hormonitasapainoon, joka puolestaan altistaa ahdistuneisuudelle.

Olet tavallista kömpelömpi

Branterin mukaan myös kömpelyys lisääntyy ja kyky tehdä päätöksiä hidastuu huonosti nukkuneena.

- Jo yhdellä huonosti nukutulla yöllä on heikentävä vaikutus reaktiokykyymme.

Tulehdukset lisääntyvät

- Kaikki tulehdukset eivät ole pahasta, vaan ne ovat kehon luonnollinen keino puolustautua bakteereilta ja viruksilta, Brantner kertoo.

Huonosti nukuttu yö saattaa kuitenkin huijata kehoa luulemaan, että kyse on univajeen sijaan sairastumisesta.

- Jo yhden yön lyhyemmät unet kasvattavat tulehdusta. Keho ikään kuin luulee sinun olevan kipeä, vaikka olet vain nukkunut vähän, Brantner jatkaa.

Muistojen muodostaminen vaikeutuu

On normaalia, että hajamielisyys ja asioiden unohtelu lisääntyy huonojen yöunien jälkeen.

- Uni on tärkeä tekijä kemiallisten aineiden siirtymisen kannalta aivoissa. Tämä vaikuttaa muistojen lajitteluun ja tallentamiseen, neurologi Joyce Lee-Ianotti toteaa.

Sydän rasittuu enemmän

Riittävä yöuni tekee hyvä myös sydämen terveydelle.

- Sydämen syke ja verenpaine laskevat nukkuessa. Aivan kuten aivotkin, myös sydän saa palautumisaikaa, uniterveyden asiantuntija Sujay Kansagra kertoo.

Loukkaantumisista paraneminen hidastuu

Univaje hidastaa myös haavojen ja muiden vaurioiden parantumista. Uniasiantuntijat Melissa Lim ja Patrick Yam selittävät ilmiön liittyvän elimistön hormonitoimintaan.

- Osa hormoneista ovat riippuvaisia unesta, ja häiriöt vaikuttavat kasvuhormonin tuotantoon. Kyseinen hormoni korjaa kudosta sekä soluja ja kasvattaa lihasmassaa.

- Tästä syystä myös vammojen paraneminen hidastuu, he jatkavat.

Lue myös: Kuorsaajan vieressä nukkuminen voi olla vaaraksi terveydellesi

Lue myös: Rakastatko nukkumista? 6 asiaa, joihin todennäköisesti samaistut

Lähde: Bustle

Kilpailut

Uusimmat