Kuva: Shutterstock

Heräiletkö öisin ja uudelleen nukahtaminen on vaikeaa? 4 syytä, jotka olet saattanut jättää huomiotta

15.08.2018 17:15 - Emmi Moilanen

Älypuhelin saattaa häiritä untasi siitäkin huolimatta, että olet laittanut laitteen syrjään jo hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa.

Runsas kofeiinipitoisten juomien nauttiminen ja stressi ovat yleisimpiä syitä, jotka heikentävät unenlaatua ja saavat yöunen katkeilemaan. Jos kohdallasi syy ei löydy edellä mainituista seikoista, on olemassa myös muutama muu asia, joihin et ole ehkä tullut kiinnittäneeksi riittävästi huomiota.

Lue alta Bustle-sivuston kokoamat yleiset syyt, jotka saavat unen katkeilemaan ja nukahtamisen vaikeutumaan.

1. Nukut liian valoisassa ympäristössä

Healthy Sleep -julkaisun mukaan valon määrä on yksi merkittävimmistä tekijöistä, joka vaikuttaa yöunesi laatuun. Jos unesi on katkonaista ja heräilet yön aikana usein, varmista, että nukut riittävän pimeässä huoneessa eikä ylimääräistä valoa kajasta älylaitteista, televisiosta tai yölampustasi.

Bustlen artikkelissa vinkataan myös, että unenlaatua parantaaksesi voit kokeilla silmät peittävän unimaskin kanssa nukkumista.

2. Sinulla on kuuma

Jos heräilet yön aikana usein, kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, millaisissa vaatteissa vetäydyt peiton alle. National Sleep Foundationin mukaan liian kuumassa nukkuminen heikentää yöunen laatua. Kevyen yövaatetuksen lisäksi asiantuntijat suosittelevat makuuhuoneen lämpötilan pidettävän 15,5-20 celsiusasteessa.

3. Kännykän värinähälytys ja ilmoitusten takia kajastava valo

On jo pitkään tiedetty, että älypuhelimen sinertävä valo häiritsee elimistön melatoniinin tuotantoa, jolla on suoria vaikutuksia myös yöunen laatuun.

Vaikka laittaisit puhelimen sängyn viereen syrjään jo hyvissä ajoin ennen nukahtamista, yön aikana tulleet viestit ja muut ilmoitukset saattavat kuitenkin tehdä hallaa unellesi. Bustlen artikkelissa huomautetaan, että kännykän värinähälytys ja ilmoituksista aiheutuvat valot näytössä saatavat aiheuttaa unen katkeamisen.

4. Kärsit tietämättäsi unihäiriöstä

Katkeilevaa yöunta ja väsymystä voivat aiheuttaa myös erilaiset unihäiriöt, kuten esimeriksi uniapnea. Jos epäilet uniongelmiesi johtuvan terveydellisistä syistä, on hyvä varata aika lääkärin vastaanotolle ja selvittää asiantuntijan avulla, mistä kohdallasi voisi olla kyse.

Lue myös: Rakastatko nukkumista? 6 asiaa, joihin todennäköisesti samaistut

Lue myös: Kuorsaajan vieressä nukkuminen voi olla vaaraksi terveydellesi

Lähde: Bustle

Kilpailut

Uusimmat