Kuva: Shutterstock

Heräätkö juuri ennen herätyskellon soittoa? Se kertoo paljon unirytmistäsi

15.08.2018 21:45 - Katariina Auvinen

Uniasiantuntijoiden mukaan kehon voi jopa opettaa siihen, että heräät ilman herätyskelloa.

Tiedätkö tunteen, kun heräät ja katsahdat kelloa vain huomataksesi, että herätyskello soi parin minuutin kuluttua. Toisaalta tilanne on hyvä, koska sinun ei tarvitse herätä ärsyttävään ääneen, mutta voisit ehkä mieluusti vielä nukkuakin. Elite Daily -julkaisun haastattelemien asiantuntijoiden mukaan herääminen ennen herätyskelloa kertoo, että sinulla on erittäin hyvä unirytmi. 

Totta kai asiaan voi olla monta selitystä. Vaikka olisitkin syvässä unessa, aivomme ovat koko ajan aktiivisia. Pienikin valonkajo tai ääni voi herättää sinut tietämättäsi. Toisaalta tilanne voi kertoa siitä, että kehosi on saanut tarpeeksi lepoa ja se herättää itse itsensä. 

Jos haluat herätä ennen herätyskelloa, sinun tulisi totta kai mennä nukkumaan aiemmin. Sen lisäksi kannattaa välttää kirkkaita valoja ja kännykän käyttöä ennen nukkumaanmenoa. Sinun pitää luoda vahva rutiini itsellesi. 

Se pitää sisällään sen, että menet samaan aikaan nukkumaan joka ilta. Sujau Kansagra on erikoislääkäri, joka on keskittynyt erityisesti unirytmiin ja unettomuuden hoitamiseen. 

- Voit todellakin opettaa kehosi pärjäämään ilman herätyskelloa. Se tekee myös hyvää unirytmillesi. Pitäytymällä samassa rytmissä niin viikolla kuin viikonloppuisinkin aiheuttaa sen, että kehosi herää paljon helpommin aamuisin. 

Aikuinen tarvitsee keskimäärin seitsemästä yhdeksään tuntiin unta yössä. Jotta saisit selville paljonko juuri sinä tarvitset lepoa yössäsi, testaa se esimerkiksi viikonloppuna, jolloin voit herätä ilman herätyskelloa. 

Ja jos haluat kokeilla herätyskellotonta elämää, kannattaa kuitenkin asettaa hälytys aluksi, ettet myöhästy töistä. 

Lue myös: Ahdistus, hajamielisyys... Jo kaksi huonosti nukuttua yötä voivat vaikuttaa merkittävästi terveyteen

Lähde:Elite Daily

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat