Kuva: Shutterstock

Paranna muistiasi helposti – jo 10 minuuttia lempeää liikuntaa voi riittää

26.09.2018 14:15 - Emmi Moilanen

Yliopistotutkimus osoitti, että esimerkiksi joogaaminen tekee hyvää muistille.

Kymmenen minuuttia on lyhyt aika, joka kuluu nopeasti esimerkiksi televisiosarjan tai sosiaalisen median parissa. The Guardian ja Bustle -julkaisut uutisoivat Kalifornian yliopistossa tehdystä tutkimuksesta, joka osoitti, että voit samassa ajassa helliä niin muistia kuin kehoasikin.

Proceefings of the National Academy of Sciencessa julkaistu tutkimus selvitti, että jo lyhytkestoinen ja lempeä liikuntasuoritus vilkastuttaa aivotoimintaa, sekä auttaa aivoja erottelemaan muistoja paremmin.

Tutkimuksessa seurattiin kymmenen minuutin mittaisen ja kevyen treenisuorituksen vaikutusta 36 koehenkilön muistiin. Tutkimukseen osallistuneet olivat nuoria aikuisia, jotka ohjattiin joogan ja tai chin pariin. Rauhallisen liikunnan jälkeen vapaaehtoiset tekivät samanlaisen muistitestin, jonka he olivat suorittaneet myös ennen treeniä.

- Käytimme hyvin hankalia ja samanlaisia asioita nähdäksemme, muistavatko he esimerkiksi kumpi piknik-kori oli aikaisemmin kyseessä, tutkija Michael Yassa kertoo the Guardianille.

Muistot erottuivat paremmin toisistaan

16 tutkimukseen osallistuneelta koehenkilöltä kuvattiin myös aivot lääketieteellisin menetelmin. Osa heistä kuului ryhmään, joka oli treenannut kymmenen minuutin ajan ja osa kuului vertailuryhmään, joka fyysisen aktiviteetin sijaan sai levätä.

Tutkijoille selvisi, että treenanneiden henkilöiden aivoissa ilmeni lisääntynyttä toimintaa hippokampuksen ja aivokuoren välillä. Molemmat aivojen alueet ovat vahvasti yhteydessä muistin toimintaan ja liikuntaa harrastaneet koehenkilöt osasivat myös erottaa ja erotella erilaisia muistoja paremmin.

Jo lyhyt ja lempeä treeni säännöllisesti toteutettuna voi siis parantaa muistin toimintaa. Tutkijat kuitenkin huomauttavat, että ikä, liikkuvuus, mahdolliset vammat ja muut elämäntavat vaikuttavat siihen, kuinka paljon yksilön tulisi harrastaa liikuntaa saadakseen siitä parhaimman mahdollisen hyödyn irti.

Lue myös: Suojaa sydäntä ja parantaa muistia - 4 syytä ottaa kurkuma osaksi ruokavaliota jo tänään

Lue myös: Onko treenimotivaatio hukassa? On olemassa väri, joka saa innostuksen heräämään

Lähde: The Guardian, Bustle

Kilpailut

Uusimmat