Kuva: Shutterstock

Syötkö stressaantuneena enemmän? Pienillä vinkeillä selätät ikävän tavan

15.10.2018 16:15 - Katariina Auvinen

Stressisyöminen liittyy tunteisiin ja sillä on harvoin tekemistä todellisen nälän kanssa.

Stressi vaikuttaa negatiivisesti koko kehoosi. Huomaatko syöväsi herkkuja ja epäterveellisiä välipaloja rankan työpäivän jälkeen enemmän? Älä huoli, et ole ainut, mutta lisääntynyt ruokahalusi voi liittyä stressiin. Valitettavasti tällainen käytös johtaa usein lisääntyneisiin kiloihin. Niin sanotusta stressistyömisestä voi kuitenkin päästä eroon. 

Australialainen ravintoasiantuntija Jessica Sepel kertoo yksinkertaiset vinkit siihen, miten voit ehkäistä stressiin liittyvää syömistä. 

Miltä sinusta tuntuu? 

Jos mieli tekee herkkuja ja epäterveellistä ruokaa, pysähdy hetkeksi ennen kuin ryntäät jääkaapille. Miltä sinusta tuntuu? Ensimmäinen askel on tunnistaa tilanteet, joissa haluat syödä epäterveellisesti. 

Hengitä ennen kuin syöt 

Ennen kuin syöt aterian, ota aikaa hengittämiselle. Hengitä muutaman kerran syvään. Tämä auttaa Sepelin mukaan rauhoittamaan aivojesi mantelitumaketta, joka on vastuussa tunnereaktioistasi. 

- Kun seuraavan kerran istut alas nauttimaan aterian, suosittelen harjoittelemaan syvähengitystä. Hengitä muutaman kerran syvään ja tee se ainakin kolme kertaa ennen kuin aloitat syömisen. Tämä yksinkertainen teko auttaa sinua rauhoittumaan, jonka johdosta et syö niin paljon, Sepel kertoo. 

Älä tunne huonoa omaatuntoa syömisestä 

Olemme kaikki kuulleet ravintosuosituksista ja siitä, mikä on terveellistä ja mikä ei. Jos kuitenkin haluat syödä, keskity siihen, miten syöt. Pureskele hitaasti, äläkä ahmi ateriaa. 

- Koeta pitää tasapaino terveellisen ruokavalion ja herkkujen välillä. Pyri syömään terveellisesti noin 80 prosenttia ajasta, jolloin voit huolella herkutella hieman, Sepel kertoo. 

Syö säännöllisesti

Tätä neuvoa ei voi olla painottamatta liikaa. Säännöllisesti syöminen auttaa pitämään verensokerisi tasaisena, jonka johdosta sinun ei tee niin paljon mieli makeaa. Monesti stressaavaan päivään liittyy olennaisena osana myös kiire, jolloin sinusta voi tuntua, ettet ehdi syömään. Ota kuitenkin näiden päivien varalle edes jotain pientä välipalaa, jonka voit syödä liikkeessä. 

Lue myös: Yritätkö syödä terveellisesti? Yleisimmät virheet, joihin saatat sortua huomaamattasi

Lähde: Daily mail 

Kilpailut

Uusimmat