Kuva: Shutterstock

Haaveiletko pitkästä ja terveestä elämästä? Ota 5 raaka-ainetta osaksi ruokavaliotasi jo tänään

25.10.2018 12:45 - Emmi Moilanen

Esimerkiksi voimakkaat mausteet ja kalaruuat tekevät hyvää terveydelle.

Liikunta ja terveellinen ruokavalio ovat asioita, joiden avulla jokainen meistä voi päivittäin pitää huolta omasta hyvinvoinnistaan. Pitkästä eliniästä haaveilevan kannattaa kuitenkin lisätä myös muutamia ruoka-aineita aterioilleen.

Prevention-sivusto listasi ruuat, jotka hellivät terveyttäsi ja saattavat samalla jopa pidentää elinikää.

Kalaruuat         

Kalaruuat hellivät aivojen hyvinvointia. Runsaasti omega-3-rasvahappoja sisältävien kalojen, kuten lohen, tonnikalan ja sardiinien lisääminen ruokavalioon enteilee terveyttä ja pidempää ikää.

Amerikkalaistutkimus tutki yli 2600 aikuisen omega-3-arvoja heidän verestään. Tutkijoille selvisi, että runsaasti kyseisiä rasvahappoja saavat henkilöt ikääntyivät terveempinä kuin ne henkilöt, joiden omega-3-rasvahapon arvot olivat matalammat.

Pähkinät

Tämä helppo, nopea ja maukas välipalavaihtoehto saattaa parhaimmassa tapauksessa tuoda lisää elinvuosia. Kaksi laajaa, Harvardin terveystieteellisessä tehtyä tutkimusta selvitti, kuinka pähkinöiden lisääminen ruokavalioon vaikuttaa terveyteemme.

Tutkijoille selvisi, että ihmiset, joiden ruokavalio sisältää pähkinöitä, elävät myös vanhemmiksi. He kärsivät vähemmän myös erilaisista syövistä sekä sydän- ja hengityselinsairauksista.

Kokojyvä

Useat tutkimukset ovat todenneet kokojyvätuotteiden, kuten leivän ja pastan, vaikuttavan positiivisesti terveydentilaan ja elinajanodotteeseen.

Kokojyvätuotteet sisältävät kuituja, b- ja e-vitamiinia ja magnesiumia, jotka kaikki ovat tärkeitä ravintoaineita hyvinvointimme kannalta.

Mausteiset ruuat

Tutkimukset ovat osoittaneet mausteisten ruokien tekevän hyvää terveydellesi. Tiedemiehet arvelevat ilmiön johtuvan voimakkaiden mausteiden sisältämästä kapsaisiinista, joka antaa esimerkiksi chilille tulisen potkunsa. Kyseessä on antioksidantti, joka lievittää tulehdusta, tasapainottaa verensokeria ja voi edesauttaa ylipainon putoamista.

Merilevä

Merilevä on erinomainen lisä ruokavalioon silloin, kun pitkä ja terve elämä siintää haaveissa. Tutkijat ovat osoittaneet, että erityisesti ruskealla merilevällä saattaa olla syöpää ehkäiseviä vaikutuksia.

Lue myös: Lievitä stressiä syömällä – 7 ruoka-ainetta, jotka rauhoittavat hermojasi

Lue myös: Iskikö taas turvotus? Tuotteet, jotka tulisi karsia ruokavaliosta pöhötyksen ehkäisemiseksi

Lähde: Prevention

Kilpailut

Uusimmat