Kuva: Shutterstock

Saatat näyttää jopa 3,5 vuotta ikäistäsi vanhemmalta - syyllinen ei ehkä yllätä

22.11.2018 12:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Nykyajan kiireinen elämäntyyli vaikuttaa myös kasvoihimme.

Nykyihmisen elämä on melkoisen hektistä. Koko ajan on jotain meneillään, ja yllättäen saattaa huomata olevansa stressaantunut lähes koko ajan.

Vaikka stressi tuntuu henkisesti ja fyysisesti, on sillä pitkään jatkuessaan myös suuria vaikutuksia ulkonäköömme. Tuoreen tutkimuksen mukaan kovasti stressaava elämäntyyli saattaa saada ihmisen näyttämään jopa 3,5 vuotta ikäistään vanhemmalta.

Ihotautilääkäri Howard Muradin mukaan tämä kulttuurinen stressi eroaa normaalista stressistä siinä, että se on jatkuvaa ja koko ajan kasvavaa. Ja juuri sitä ihomme ei kestä.

- Kulttuurinen stressi on jotain sellaista, jota kehomme ei ole oppinut käsittelemään. Se on yleistynyt vasta viime vuosikymmenien aikana, ja on tuttu nykyään meistä jokaiselle, Murad kertoo.

- Siksi kutsun sitä hiljaiseksi tappajaksi, sillä se vahingoittaa kehoamme koko ajan.

Mutta mistä tämä sitten johtuu? Kehomme osaa korjata itseään tiettyyn pisteeseen saakka, mutta kun stressitasot ovat koholla jatkuvasti, ei keholla ole toimintamekanismeja.

- Iholla on oma stressihälytysjärjestelmänsä, joka jakaa yhteisen kielen hermojärjestelmämme kanssa. Se voi siis lähettää ja vastaanottaa tietynlaisia merkkejä omalla verkostollaan. Tämä selittää sen, miksi psyykkiset ja fyysiset rasitukset voivat aiheuttaa seurauksia ulkonäöllemme sekä terveydelle.

Stressi aiheuttaa muun muassa ihon kuivuutta, ihon punoitusta sekä ihoärsytystä. Liiallinen kortisoli sen sijaan saattaa nopeuttaa ihon vanhenemista, mikä taas saa aikaan ryppyjä ja juonteita sekä tummia silmänalusia.

- Kortisoli hidastaa kehon luonnollista ihosolujen elvyttämistä, vähentää ihon kykyä säilyttää kosteutensa sekä aiheuttaa ihon ohenemista.

Jälleen siis yksi hyvä syy yrittää päästä eroon stressistä.

Lue myös: Hätistä stressi 10 minuutissa - asiantuntijalla yllättävä vinkki

Lue myös: Opi hallitsemaan stressiä kuin mestari - 7 neuvoa, jotka jokaisen tulisi ottaa haltuun

Lähde: Whimn

Kilpailut

Uusimmat