Kuva: Shutterstock

Miten todella kannattaa syödä ennen ja jälkeen treenin? Lue vinkit

16.12.2018 14:15 - Katariina Auvinen

Ravintoasiantuntija kehoittaa muun muassa syömään hiilihydraattipitoisen aterian noin muutamaa tuntia ennen treeniä.

Ruokavaliolla on valtava merkitys sen kanssa, miten päivän treenit oikein sujuvat. Jos olet vielä epävarma, mitä kannattaa laittaa suuhun ennen treeniä ja treenin jälkeen, ravintoasiantuntija Barbara Lewin auttaa sinua ongelmassa. 

- Hyvä ja tasapainoinen ruokavalio voi auttaa sinua treeneissäsi entistä parempiin suorituksiin, Lewin kertoo Health-julkaisulle.

Ennen treeniä:

Panosta hiilihydraatteihin. Hiilihydraatit jakavat usein mielipiteitä, mutta Lewisin mukaan voit aivan hyvin syödä niitä ennen treeniä, koska hiilihydraatit ovat loistavaa polttoainetta niiden nopean hajoamisen takia. Jos syöt paljon proteiinia ennen treeniä, kehosi ei onnistu pilkkomaan niitä niin nopeasti kuin haluaisi. Tämä voi johtaa epämukaviin kramppeihin. 

Syö siis pieni hiilihydraatteja sisältävä ateria (noin 300 kilokaloria) kaksi tai kolme tuntia ennen treeniä tai vastaavasti pieni välipala noin tuntia ennen, jotta saat kaiken tehon irti niin treenistä kuin ruokavaliostasi. Välipalaksi käy esimerkiksi banaani. 

Älä syö rasvaisia ruokia ennen treeniä 

Varsinkin kovatempoisissa treeneistä rasvaisesta ruuasta on vain haittaa. 

- Rasva hidastaa ruuansulatusta, joka osaltaan hidastaa taas energian siirtymistä kehosi polttoaineeksi, joten pidättäydy raskaista ja rasvaisista ruuista ennen treeniä, Lewis neuvoo. 

Banaani on erinomainen välipala ennen treeniä. (kuva: Shutterstock )

Treenin jälkeen:

Noin puolentunnin sisään, kun olet lopettanut treenisi, syö edes välipala. 

- Juuri treenin jälkeen kehosi on tehokkaimmillaan ja pystyy sulattamaan nopeasti ruokaa energiaksi. Esimerkiksi smoothie on loistava tapa saada vatsanpohjalle täytettä treenin jälkeen, hän kertoo. 

Salitreenin jälkeen on hyvä huolehtia myös siitä, että lihakset saavat rakennusainetta, joten muista huolehtia myös proteiinin saannistasi. 

Muista nesteytys. Riittävä vedenjuonti auttaa kehoasi palautumaan.

Riittävästä vedenjuonnista on vaikeaa olla muistuttamatta liikaa. (kuva: Shutterstock )

Lue myös: Hiki virtaamaan: Personal trainer opastaa 15 minuutin tehotreenin, jonka voit tehdä vaikka kotona

Lue myös: Älä skippaa liikuntaa kylmän sään vuoksi - pakkastreeni uskottua tehokkaampaa

Lähde: Health

Kilpailut

Uusimmat