Kuva: Shutterstock

Tiedätkö, millainen unenlaatusi on? 3 merkkiä paljastaa, että et saa riittävästi lepoa yön aikana

15.01.2019 15:15 - Emmi Moilanen

Jos nukahtaminen kestää pitkään, on todennäköistä, että unesi laatu ei ole paras mahdollinen.

Epäsäännöllinen unirytmi voi ennen pitkää johtaa siihen, että et saa joka yö riittävästi lepoa – varsinkin jos unet jäävät vain muutaman tunnin mittaisiksi. Vaikka nukkuisit viikonloppuna pitkään, arjen lyhyemmät yöunet saattavat aiheuttaa sen, ettei kehosi palaudu yön aikana riittävästi ja kärsit univajeesta. Uutisoimme aiemmin myös helpoista vinkeistä, joiden avulla voit kokeilla parantaa unenlaatua. Pääset lukemaan jutun tästä.

Bustle-sivusto selvitti, mitkä seikat saattavat paljastaa sen, että yöunesi laatu kärsii eikä uni ole riittävän palauttavaa.

1. Sinulla kestää pitkään saada unen päästä kiinni

Pitkä nukahtamisaika tarkoittaa sitä, että kehollasi on vaikea rauhoittua levolliseen uneen. Olet saattanut treenata liian myöhään, sykkeesi on noussut jännittävää sarjaa katsellessa tai olet tuijottanut älypuhelimen ruutua juuri ennen yöunille käymistä – kaikki nämä pitkittävät nukahtamista ja saattavat heikentää unesi laatua.

2. Kärsit levottomista jaloista

Bustlen artikkelissa todetaan, että tutkimukset ovat osoittaneet levottomilla jaloilla olevan yhteys heikentyneeseen unenlaatuun. Jo vuonna 2007 tehty tutkimus osoitti, että levottomista jaloista kärsivät henkilöt heräilivät yön aikana useita kertoja, eikä uni ollut riittävän palauttavaa.

3. Sinulla on energiapiikkejä ja voimakasta väsymystä vuorotellen

Huonolaatuinen uni johtaa usein väsyneeseen levottomuuteen. Henkilö, joka kärsii huonosta unenlaadusta, on alttiimpi myös uupumukselle sekä energiapiikeille, jotka kestävät vain hetken aikaa.

Lue myös: Rakastatko nukkumista? 6 asiaa, joihin todennäköisesti samaistut

Lue myös: Älä aliarvioi lepopäivien merkitystä - ammattilainen neuvoo toimivan treenirytmin

Lue myös: Tutkimuksen mukaan riittävä uni tekee ihmisestä viehättävämmän - katso mikä on sopiva määrä

Lähde: Bustle

Kilpailut

Uusimmat