Kuva: Shutterstock

Onko treenimuoto sittenkin väärä sinulle? 5 kehon antamaa hälytysmerkkiä

30.01.2019 22:15 - Emmi Moilanen

Vaikka treenin aiheuttama lihaskipu on normaalia, sen ei kuitenkaan tulisi jatkua voimakkaana kohtuuttoman pitkään.

Säännöllinen liikunta on yksi tehokkaimmista keinoista pitää huolta terveydestä. Treenin ei kuitenkaan tulisi aiheuttaa kohtuuttomasti kipua, eikä sen aloittaminen saisi aina tuntua pakkopullalta. Bustle-sivusto selvitti asiantuntijoiden avulla ne kehon hälytysmerkit, jotka viestivät siitä, että liikuntamuoto ei sovi sinulle.

Voit lukea asiantuntijoiden vastaukset alta.

1. Lihaksesi ovat jatkuvasti todella kipeät

- Lihaskipu on normaalia rankan treenin tai uuden liikuntamuodon jälkeen, personal trainer Heather L. Tyler toteaa.

- Mutta jatkuva ja voimakas lihaskipu useiden päivienkin jälkeen ei ole hyvä merkki. Jos lihaksesi ovat aina kipeänä, kehosi saattaa viestiä sinulle, että urheilumuoto on liian ranka kehollesi juuri nyt, hän jatkaa.

2. Olet jatkuvasti uupunut

- Jos olet jatkuvasti uupunut, on mahdollista, että treenaat liikaa, personal trainer Mike Martin kertoo.

- Lisää viikkoosi yksi lepopäivä lisää, kokeile erityyppistä treeniä ja varmista, että syöt ja nukut riittävästi, jotta kehosi palautuu rasituksesta parhaalla mahdollisella tavalla, Martin lisää.

Bustlen artikkelissa kerrotaan myös, että liian runsaalla treenillä itsensä uuvuttaminen voi laskea myös kehon vastustuskykyä, jolloin saatat kärsiä myös normaalia useammin esimerkiksi flunssasta.

3. Treeni ei ole enää haasteellista

Jos sinusta tuntuu, että kehityksesi treenin parissa polkee paikallaan, on todennäköistä, että vanha treenisuunnitelmasi ei enää ole sinulle se paras mahdollinen.

- Kehomme on suunniteltu mukautumaan ja pysymään tasapinossa. Kun toistat jatkuvasti samaa treeniä samalla vastuksella ja nopeudella, muutamien viikkojen jälkeen liikunta ei haasta sinua samalla tavalla kuin aluksi. Lisää siis intensiteettiä, vastuksia tai kestoa, Martin kertoo.

4. Treenin aloittaminen tuntuu aina vaikealta tai inhottavalta

- Treenin ei pitäisi olla pakkopullaa, vaan liikunnan pitäisi olla juttu, jota odotat päivän mittaan, crossfit-valmentaja Tony Carvajal muistuttaa.

5. Treeni sattuu

Lihaskipu treenin jälkeen normaalia parin päivän ajan, mutta treenin aikainen kipu on kehon hälytysmerkki siitä, ettei kaikki ole täysin kunnossa.

- Niin terävä kuin tylppä kipukin treenin aikana on merkki siitä, että suoritus tulee keskeyttää, jotta et loukkaa itseäsi pahemmin, Carvajal painottaa.

Myös huimaus ja pahoinvointi ovat kehon tapoja ilmoittaa, että treeni on käynyt sinulle liian raskaaksi tai kärsit nestehukasta.

Lue myös: 5 oikeasti hyvää tekosyytä jättää urheilutreeni välistä

Lue myös: Ikäsi määrittää, miten sinun kannattaa syödä ja treenata - katso

Lue myös: Lievitä stressiä tehokkaasti ja lisää treenitehoja - 5 syytä, miksi venyttely todellakin kannattaa

Lähde: Bustle

Kilpailut

Uusimmat