Kuva: Shutterstock

Ikäsi määrittää, miten sinun kannattaa syödä ja treenata - katso

24.01.2019 11:15 - Katariina Auvinen

Personal trainer ja ravintoasiantuntija listasivat täsmävinkit parikymppisestä nelikymppiseen.

Kehomme muuttuu erilaiseksi elämämme eri ikävaiheissa. Totuus on se, että kaikki ikäännymme, halusimme tai emme. Jotta saisimme pidettyä itsemme toimintakykyisinä, kannattaa kiinnittää huomiota hyvinvointiin niin ruokavalion kuin treenienkin avulla. 

Parikymppisenä 

Parikymppisenä muutamme yleensä omaan kotiin ja arki alkaa hiljalleen muodostumaan. Daily mail -julkaisun mukaan juuri tässä iässä onkin loistava hetki juurruttaa treenirutiinit ja terveellinen ruokavalio alitajuntaamme. Rutiinit usein nimittäin seuraavat meitä eri elämänvaiheisiimme. 

Vaikka opiskelijana ja työelämässä aloittelevana arki saattaa perustua kiireeseen, kannattaa silti esimerkiksi tehdä mahdollisimman paljon ruokaa itse, eikä turvautua prosessoituun ruokaan. Ravintoasiantuntija Leanne Wardin mukaan parikymppisenä kannattaa syödä proteiini- ja kuitupitoista ruokaa, mutta terveellisiä rasvoja ei kannata myöskään pelätä, koska ne ovat elintärkeitä. 

- Hyvä muistisääntö on, että puolet lautasesta tulisi täyttää kasviksilla, yksi neljäsosa proteiinilla ja yksi neljäsosa myös hiilihydraateilla, Ward neuvoo. 

Treenien osalta parikymppisenä tulisi keskittyä vahvistamaan eri lihasryhmiä, joten pidä huoli siitä, että kuntoilet monipuolisesti. 

Moni unohtaa venyttelyn, joka on todella tärkeää.

- Venytteleminen unohtuu monilta, mutta se olisi erityisen tärkeää aloittaa juuri parikymppisenä. Kunnollinen venyttely voi nimittää auttaa ehkäisemään tulevaisuudessa vammoja, kertoo personal trainerina työksentelevä Ben Lucas

(kuva: Shutterstock)

Kolmekymppisenä 

Kolmekymppisenä kehon aineenvaihdunta alkaa hiljalleen hidastumaan. Aineenvaihdunnan hidastuminen voi näkyä pieninä kumpuina vyötäröllä, joten moni alkaa säännöstelemaan syömismääräänsä. Kaloreiden laskemisen sijaan Ward neuvoo syömään tarpeeksi. Naisen mukaan on olemassa hiuksen hieno linja sen suhteen, mikä on tarpeeksi ja liikaa. 

- Mikään ei ole parempi vaihtoehto hidastaa aineenvaihduntaa, kun olla koko ajan nälkäkuurilla, joten ruokavalioon kannattaa kiinnittää enemmän huomiota. Jos olet epävarma siitä, kuinka paljon sinun pitäsi syödä, kannattaa käydä esimerkiksi ravintoterapeutilla, hän kertoo. 

Sen sijaan oman kulutusmäärän mukainen syöminen auttaa pitämään aineenvaihdunnan kunnossa. Netistä löytyy myös energialaskureita, jotka antavat viitteellisen tuloksen tarvitsemastasi kalorimäärästä. Tällä vuosikymmenellä kannattaa pitää huolta erityisesti proteiinin saannista, jotta lihakset saavat rakennusaineita.

Koska aineenvaihdunnan hidastuminen aiheuttaa sen, että kiloja on vaikeampi myös karistaa, joten personal trainerin mukaan juuri tässä iässä tulisi suosia kovatempoisia urheilulajeja, jotka haastavat kehoa ja vievät sen maksimialueelle. 

(kuva: Shutterstock)

Nelikymppisenä 

Monet nelikymppiset kärsivät suomessakin kohonneesta riskistä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Tässä iässä vaivat yleensä kulminoituvat, joten omasta kunnosta kannattaa pitää huolta entistä paremmin. 

Wardin mukaan kannattaa välttää erityisesti prosessoituja ruokia ja huolehtia kasvisten syömisestä. 

Treenaamisessa kannattaa haastaa itseään kehittämään omaa tasapainoaan. Tasapaino heikentyy ikääntyessä, ellei siitä pidä huolta. Tässä vaiheessa erityisesti kehonhuolto ja tasapainon harjoittaminen on erinomainen lähtökohta treenaamiseen. 

(kuva: Shutterstock)

Lue myös: Nainen lopetti treenaamisen 30 päiväksi - kertoo nyt hälyttävistä muutoksista kehossaan

Lue myös: Tavoitteletko pyöreää peppua? Personal trainer listaa 3 tehokkainta liikettä pakaralihaksille

Lähde: Daily mail 

Kilpailut

Uusimmat