Kuva: Shutterstock

Haluatko vaihtaa e-pillerin ottoaikaa? Kaksi keinoa, joiden avulla teet sen turvallisesti

28.03.2019 10:15 - Milena Raappana

Vaihtamistaktiikka riippuu, millaisia pillereitä syö.

E-pillerin ottamisen muistaminen on aluksi hankalaa. Pilleriä ei pidä muistaa ottaa vain joka päivä, vaan myös aina samaan kellonaikaan. Mitä jos kuitenkin haluaisi muuttaa pillerin ottamisen kellonaikaa vaikkapa aamu kahdeksasta ilta kahdeksaan? Parilla kikalla tämä onnistuu, mutta siihen vaikuttaa oma pillerityyppi.

Jos käyttää yhdistelmäpilleriä, aikahaarukka pillerin ottamisessa on hieman rennompi. Jos kuitenkin syö vain keltarauhashormonia sisältäviä pillereitä eli minipillereitä, kellonajalla on väliä tai riski raskauteen kasvaa.

Kaksi turvallista tapaa

Yhdistelmäpillereiden kanssa kellonajan muuttaminen onnistuu helpoiten syömällä meneillään oleva pillerilaatta loppuun. Tämä onnistuu vain, jos pitää viikon mittaisen tauon kuukausittain uusien pillerilituskojen välillä. Tauon jälkeen voi helposti päättää, mihin kellonaikaan alkaa pillereitä taas ottaa.

- Jos taukoa ei kuitenkaan pidä, täytyy huolehtia, ettei uusi kellonaika ole 24 tuntia kauempana vanhasta ottoajasta. Jos näin käy, voi huoletta ottaa kaksi pilleriä samana päivänä. Tärkeintä on, ettei jätä välistä yhtäkään annosta, sanoo synnytyslääkäri ja gynekologi Alice Hill.

Minipillereiden kanssa 24 tunnin aikahaarukka muuttuu vain kolmeksi tunniksi. Jos kuitenkin minipillerit sisältävät desogestreeliä, aikaväli on 12 tuntia. Miten sitten pillerin ottoaikaa pystyy muuttamaan, jos aikaväli on vain kolme tuntia? Ainoa mahdollisuus on käyttää toista ehkäisymuotoa esimerkiksi kondomia. Tätä joutuu kuitenkin käyttämään vain 48 tuntia ajanoton vaihtamisen jälkeen.

Lue myös: E-pillereiden yhteys seksuaaliseen halukkuuteen selvitettiin - tiedätkö totuuden?

Lue myös: Harkitsetko e-pillereiden lopettamista? 10 asiaa, joihin sinun tulee varautua

Lähde: Bustle

Kilpailut

Uusimmat