Kuva: Shutterstock

Piinaako pahanhajuinen hengitys? Niksit, jotka raikastavat suun ilman hammasharjaa

31.05.2019 19:15 - Emmi Moilanen

Omena on erinomainen välipala silloin, kun suu tuntuu haisevan pahalta.

Säännöllinen hammaslääkärissä käyminen, riittävä veden juominen ja tupakoinnin lopettaminen ovat tehokkaita tapoja ehkäistä sekä hoitaa pahan hajuista hengitystä. Jos nämä asiat ovat kuitenkin jo toteutettu, mutta ikävän hajuinen hengitys vaivaa silti, katso alta Prevention-terveyssivuston vinkit, joiden avulla hoidat ikävää vaivaa.

Suomensimme parhaimmat niksit alle.

Panosta yöunen pituuteen ja laatuun

Kuorsaaminen ja suu auki nukkuminen kuivattaa suuta, joka puolestaan altistaa pahanhajuiselle hengitykselle. Jos nukut selälläsi, kokeile kääntyä toiselle kyljelle tai vatsallesi.

Jos hengityksesi haisee aamuisin jatkuvasti huomattavan voimakkaalta, saatat kärsiä tietämättäsi uniapneasta. Uniapnean muita oireita ovat esimerkiksi voimakas väsymys päivällä ja unen katkeaminen tukehtumisen tunteeseen.

Hörppää teetä tai aloe vera -mehua

Aloe vera toimi antibakteerisuutensa ansiosta auringossa palaneen ihon hoitamisen lisäksi myös kuivan suun huuhtomiseen. Mehu stimuloi syljen tuotantoa, jolloin myös pahan hajuinen hengitys todennäköisemmin kaikkoaa.

Vihreä ja musta tee puolestaan sisältää polyfenoleja, jotka tappavat tehokkaasti bakteereja.

Nauti lasillinen punaviiniä

Journal of Agricultural and Food Chemistryssä julkaistu tutkimus väittää, että lasillinen punaviiniä voi hillitä bakteerien lisääntymistä suussa. Muista kuitenkin huudella suu vedellä viinin nauttimisen jälkeen, jotta ehkäiset hampaiden värjäytymistä.

Syö omena välipalaksi

Kuitupitoiset hedelmät ja vihannekset vaativat runsaasti pureskelua ja pitävät samalla myös hampaat puhtaana. Tämä ehkäisee myös pahan hajuisen hengityksen muodostumista. Myös hedelmien ja vihannesten sisältämä c-vitamiini tappaa bakteereja.

Lue myös: Katse suuhun! Ikenesi kertovat terveydestäsi enemmän kuin arvaatkaan

Lue myös: Juotko paljon kahvia? Torju hampaiden kellastuminen hammaslääkärin vinkkien avulla

Lue myös: Näetkö jatkuvasti unia irtoavista hampaista? Asiantuntijat paljastavat, mitä se kertoo elämästäsi

Lähde: Prevention

Kilpailut

Uusimmat