Kuva: Shutterstock

Ihminen nukkui 28 yötä samoissa petivaatteissa - tutkijat varoittavat hurjista seurauksista

06.06.2019 15:45 - Senni Loikala

Tutkijoita kiinnosti, miten usein petivaatteet tulisi vaihtaa.

Milloin viimeksi vaihdoit sänkyysi puhtaat petivaatteet? Jos tästä on alle viikko, voit tutkijoiden mukaan huokaista helpotuksesta. Muussa tapauksessa sinun kannattaa tutkijoiden mielestä laittaa lakana, tyynyliina ja pussilakana oitis pesuun ja vaihtaa puhtaat tilalle.

Laboratoriatesteistä selvisi, että terveydelle haitallisia bakteereja voidaan havaita petivaatteista, jos niitä ei ole vaihdettu seitsemään päivään. Tutkimuksesta uutisoi New York Post.

Tutkimuksessa eräs vapaaehtoinen nukkui 28 yötä putkeen samoissa petivaatteissa. Tutkijat keräsivät näytteet tyynystä ja lakanan keski- ja alaosasta (alueelta, jonka päällä keskivartalo ja jalat ovat) viikoittain.

Näytteet toimitettiin Espanjaan, jossa selvitettiin niiden bakteeripitoisuudet. Näytteitä myös tutkittiin mikroskoopilla. Neljännen viikon kohdalla näytteet osoittivat, että sängyssä oli hälyttävän suuri määrä terveydelle vaarallisia bakteereja.

Petivaatteisiin kertyneet bakteerit olivat peräisin ihmisen iholta ja suusta. Joitain voi yllättää, että bakteereja oli peräisin myös ulosteesta.

"Vähintään kahden viikon välein"

Myös Pohjois-Carolinan osavaltionyliopisto on aiemmin tutkinut petivaatteissa muhivia yllätyksiä. Tutkimuksen mukaan ei ole tavatonta, että ihmisten sängyssä on laajempi bakteerikanta verrattuna simpanssien nukkumaolosuhteisiin.

Time4Sleep-yrityksen toimitusjohtaja Jonathan Warren suosittelee, että ihmiset vaihtaisivat petivaatteet vähintään kahden viikoin välein. Warrenin yritys oli mukana tekemässä tutkimusta likaisten petivaatteiden terveysriskeistä yhdessä espanjalaisyliopiston kanssa.

- Pidä huoli, että vaihdat petivaatteet vähintään kahden viikon välein. Jos et toimi näin, nukkumisolosuhteesi ovat todennäköisesti likaisemmat kuin simpansseilla, John Warren tuumaa.

Lähde: New York Post

Kilpailut

Uusimmat