Kuva: Shutterstock

Voiko auringosta tulleita ihovahinkoja korjata myöhemmin? Ihotautilääkärilla on huonoja uutisia

06.06.2019 21:45 - Katariina Auvinen

Ihotautilääkärin mukaan iholla on muisti.

Jokainen tietää, että aurinkosuojan käyttö on välttämätöntä, jos haluat suojata ihoasi ikääntymiseltä ja ihosyövältä. Monet alkavat kiinnittää huomiota aurinkosuojaan aikuisena, mutta jos tuli nuorempana vietettyä aikaa auringossa ilman aurinkorasvaa, voiko aiempaa altistumista mitenkään perua? 

Ihotautilääkärillä on huonoja uutisia. Nimittäin ei voi. 

- Iholla on muisti. Joten nuorena syntyneet auringon vaurioituneet ihoalueet säilyvät aikuisena. Ikääntyminen voi alkaa näkymään jo parikymppisenä, kertoo dermatologi Sheel Solomon

Aurinko voi aiheuttaa myös vaurioita solujen DNA:han. Lisäksi Solomonin mukaan aurinko voi kuivattaa ihoa, aiheuttaa muutoksia kollageenin tuotannossa, joka johtaa syvempiin uurteisiin ja ryppyihin. 

Toisaalta auringon vaurioittamia ihoalueita etenkin kasvoissa voi hieman korjailla muun muassa kemiallisella kuorinnalla, joka auttaa ihoa uusiutumaan ja madaltaa juonteita. Jos aurinko on aiheuttanut juonteita ja kemiallinen kuorinta ei kiinnosta, kannattaa panostaa retinolia sisältäviin voiteisiin. 

Ei kannata kuitenkaan luovuttaa, vaikka olisitkin altistunut auringolle nuorempana ilman aurinkosuojaa. Sen sijaan kannattaa kiinnittää huomiota suojaukseen tulevaisuudessa. Jos oleskelet auringossa, kannattaa käyttää päähinettä, äläkä unohda rasvata aurinkovoiteella kämmenselkiä ja korvia. 

Lue myös: Mitkä osat kasvoissa aurinko polttaa salakavalasti? Katso miten suojaat ihosi oikein

Lue myös: Myös aurinkovoide menee vanhaksi: Lue ihotautilääkärin neuvot auringonpalvojille

Lähde: Huffpost 

Kilpailut

Uusimmat