Kuva: Shutterstock

Aterioiden skippaaminen, flunssa ja nestehukka - Salakavalat syyt, jotka saavat hengityksesi haisemaan

06.11.2019 14:15 - Emmi Moilanen

Suun kuivuminen altistaa myös pahanhajuiselle hengitykselle.

Puutteellinen suuhygienia, tupakointi sekä runsas kahvin tai alkoholin kulutus altistavat pahanhajuiselle hengitykselle. Olemme uutisoineet aikaisemmin nikseistä, joiden avulla raikastat hengityksen nopeasti myös silloin, kun mahdollisuutta hampaiden harjaamiseen ei ole.

Jos kuitenkin hyvä suuhygienia on hallussa, etkä tunnu löytävän selitystä ikävän hajuiselle hengitykselle, syy voi löytyä arkipäiväisistä tavoistasi. On myös mahdollista, että emme aina itse tiedosta hengityksen hajua.

Prevention kokosi yhteen syyt, joiden takia suu saattaa tuoksahtaa. Suomensimme yleisimmät syylliset alle.

Kärsit nestehukasta

Sylki puhdistaa suuta ruuan jämistä, joka puolestaan ehkäisee myös pahanhajuista hengitystä. Jos et kuitenkaan muista juoda riittävästi vettä päivän aikana, on mahdollista, että suu kuivuu eikä sylkeä erity riittävän tehokkaasti.

- Kun juot riittävästi vettä päivän mittaan, takaat sen, että nestetasapainosi sekä syljeneritys pysyvät hyvänä. Vesi myös huuhtoo hampaita yhdessä syljen kanssa, hammaslääkäri Inna Chern muistuttaa.

Noudatat vähähiilihydraattista ruokavaliota

- Hiilihydraatteja karsiessa, esimerkiksi ketodieetillä, keho menee ennen pitkää tilaan, jota kutsutaan ketoosiksi. Tämä voi aiheuttaa makean ja pahanhajuista hengitystä, kertoo hammaslääketieteen professori Allison Baylis.

Rakastat sokerisia ja ”tahmaisia” herkkuja

Tahmaiset ja sokeriset herkut, kuten esimerkiksi suklaa, saattavat tehdä tepposet hengityksesi tuoksulle.

- Tahmaiset herkut eivät hajoa niin helposti. Ne jäävät helpommin hampaiden purupinnalle, ja tarjoavat bakteereille kasvualustan, Baylis selittää.

Olet vilustunut

Vilustunut kärsii usein myös nenän tukkoisuudesta, joka aiheuttaa sen, että hengittäminen on helpompaa suun kautta.

- Suun kautta hengittäminen kuivattaa suuta ja vähentää syljen tuotantoa. Tämä altistaa plakin kertymiselle hampaisiin, joka puolestaan usein johtaa pahanhajuiseen hengitykseen, Chern kertoo.

Samankaltainen efekti toistuu myös kuorsatessa, jolloin suu kuivuu ja aamulla hengitys voi tuoksahtaa normaalia enemmän.

Olet jättänyt väliin yhden tai useamman aterian

Syljen eritys alkaa hetkestä, jolloin haistamme ja odotamme ruuan olevan tulossa. Kun tätä ei tapahdu säännöllisesti, suu kuivuu normaalia enemmän.

Lue myös: 4 ruokaa, joilla saat vahvat ja terveet hampaat

Lue myös: Näetkö jatkuvasti unia irtoavista hampaista? Asiantuntijat paljastavat, mitä se kertoo elämästäsi

Lue myös: Rauhoittava hengitystekniikka takaa nopean nukahtamisen – kokeile jo tänään

Lähde: Prevention

Kilpailut

Uusimmat