Kuva: Emmi Moilanen

Miksi liikuntainto karisee pian tammikuun jälkeen? Nanna Karalahti tietää syyn ja ratkaisun

29.02.2020 17:15 - Henna Koste

Liikunnan ammattilainen Nanna Karalahti kertoo, miten liikuntaharrastuksesta tulee pysyvä rutiini.

Liikuntakeskukset täyttyvät vuoden vaihtuessa, ja juoksumatoille saa jonottaa. Säännöllisesti treenaavat tietävät, että helmikuussa helpottaa ja väljenee. Klassista! Miksi liikuntainto hälvenee niin nopeasti uudenvuodenlupaksen jälkeen?

- Tammikuussa pyritään siihen, että lisätään kolme tai neljä kertaa liikuntaa viikkoon – joulukuussa sitä ei ole ollut ollenkaan. Eihän se käytännössä ole mahdollista, että pystyt yhtäkkiä raivaamaan aikaa kalenterista. Sehän pitää poistaa muusta. Täytyisi tehdä aika iso muutos arkirytmiin ja rutiineihin. Sen takia se jää pois, kun yrität lisätä sen kaiken muun päälle. Sitä on mahdoton ylläpitää, hyvinvoinnin ammattilainen Nanna Karalahti, 31, korostaa.

Usein kyse on siis liian kunnianhimoisesta tavoitteesta. Liikuntaguru tietää, että liikkeelle kannattaa lähteä kevyemmin askelin.

- Se, minkä pystyy lisäämään, on kerta viikkoon liikuntaa. Otat sen ajan jostain pois ja lisäät liikuntaa. Kun pidät sitä yllä vuoden yllä, se on se maali, johon pitää pyrkiä. Uskon, että kaikki pystyvät lisäämään milloin vain tunnin liikuntaa viikkoon tai kaksi kertaa puoli tuntia viikkoon. Se on minusta se, mistä pitäisi lähteä liikkeelle, Karalahti neuvoo.

Ehdottomuus kannattaa naisen mukaan jättää taka-alalle, sillä se tekee todennäköisesti vain hallaa.

- Koskaan ei ole täydellistä aikaa aloittaa. Valmennuksiini tulevat sanovat usein, että ”on tulossa viikon lomareissu, voinko silti tehdä tämän?”. Todellakin! Ei ole täydellistä aikaa, tulee viikkoja, jolloin liikkuu enemmän – viikkoja, jolloin liikkuu vähemmän, hän kannustaa. 

Lue myös: Nanna Karalahti erostaan Jeren kanssa: Se puoli vuotta, mitä olimme erossa, oli ihanaa!

Kilpailut

Uusimmat