Kuva: Shutterstock

Lakimuutos: Kuukautissuojat veloituksettomiksi Skotlannissa - 'Äidit käyttävät leipää suojanaan'

16.08.2022 12:15 - Jenni Tuusjärvi / jenni.tuusjarvi@bauermedia.fi

Kuukautisköyhyys on koskettanut ainakin yhtä neljästä skotlantilaisesta, joilla on kuukautiset. Lakimuutoksen avulla pyritään takaamaan suojien saatavuus.

Skotlanti on tehnyt historiaa olemalla ensimmäinen maa maailmassa, joka turvaa lailla oikeuden veloituksettomiin kuukautissuojiin.

Kuukautissuojalaki tarkoittaa sitä, että kuntien ja oppilaitosten on taattava ilmaiset kuukautissuojat niitä tarvitseville. Laki astui voimaan maanantaina 15. elokuuta.

Paikallisen työvoimapuolueen parlamenttijäsenenä toimiva Monica Lennon on kampanjoinut lainmuutoksen puolesta vuodesta 2020 lähtien. Hänen mukaansa voimaan astunut lakimuutos on virstanpylväs ja osoitus siitä, että ruohonjuuritason liikkeillä voi olla suuri poliittinen vaikutus.

- Elinkustannuskriisin edetessä kuukautissuojalaki antaa toivoa. Tämä osoitti myös sen, mitä voimme saavuttaa, kun poliitikot kokoontuvat yhteen tekemään parhaansa kansalaisten hyväksi, Lennon kommentoi.

Hey Girls -yhdistyksessä toimiva Georgie Nicholson kertoo, että Skotlannissa ainakin yksi neljästä naisesta on kärsinyt jossain vaiheessa elämäänsä kuukautisköyhyydestä. Kuukautisköyhyydellä tarkoitetaan sitä, ettei ole varaa ostaa itselleen tarvittavia kuukautissuojia.

- Kuukautisköyhyyttä voi kuvailla hyvin yksinkertaisesti: menet supermarketiin ja sinun on valittava, ostatko pussin pastaa vai laatikon tampooneja, Nicholson toteaa.

- Kuulemme jatkuvasti äideistä, jotka jäävät ilman kuukautissuojaa vain ruokkiakseen lapsensa. He käyttävät suojana esimerkiksi sanomalehteä, joka on työnnetty sukkiin tai leipää. Nämä ovat halvempia kuin kuukautissuojat, Nicholson jatkaa.

Nicholson kertoo olevansa ylpeä siitä, että Skotlannista tuli ensimmäinen maa, joka mahdollistaa ilmaiset kuukautissuojat. Hänen mukaansa ilmaisten kuukautissuojien tarve on suurempi kuin koskaan, sillä elinkustannukset ovat tällä hetkellä roimassa nousussa.

- Emme koskaan halua kenenkään joutuvan sellaiseen asemaan, jossa he eivät pääse käsiksi kuukautissuojiin, Nicholson jatkaa.

Lue myös: Kim Kardashian auttaa kuolemaantuomittua vankia - aika käy vähiin

Lue myös: Kysyimme puolueiden nuorisojärjestöiltä tasa-arvosta - kolme epäkohtaa nousi yli muiden

Lue myös: Madonna ottaa rajusti kantaa Yhdysvaltojen aselakiin, julkaisi hätkähdyttävän videon: "Herätys!"

Lähde: BBC

Kilpailut

Uusimmat