Kuva: Shutterstock

Niin sanottu sokerivero nostaa kannatustaan - kohottaisi epäterveellisten herkkujen hintaa

10.03.2023 08:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Eduskuntapuolueet suhtautuvat aloitteeseen myönteisesti.

Sosten eli Suomen sosiaali ja terveys ry:n teettämän kyselyn mukaan eduskuntapuolueet antavat laajaa kannatusta mahdolliselle terveysperusteiselle verolle. Aloite haluttaisiin eduskunnan käsittelyyn jo ensi vaalikaudella ja ensitilassa se haluttaisiin kohdistaa juurikin esimerkiksi sokeria runsaasti sisältäviin tuotteisiin, mistä juontuu termi sokerivero.

Eduskuntapuoleista kokoomus, SDP, vasemmistoliitto, vihreät, kristillisdemokraatit ja Liike Nyt antoivat kyselyssä aloitteelle täyden kannatuksensa. Aloitteen kanssa jokseenkin samaa mieltä olivat keskusta ja RKP. Perussuomalaiset empi vastauksensa kanssa, mutta ei silti suoraan vastustanutkaan sitä.

Sosten yhteiskuntasuhdepäällikkö Ulla Kiuru pitää viestiä erittäin selvänä.

”Tulos on erittäin vahva viesti seuraavalle hallitukselle: terveysperusteisen verotuksen kanssa on nyt määrätietoisesti edettävä. Poliittinen tahtotila asialle löytyy, eikä teollisuuden vastustuksen pidä hidastaa asian valmistelua”, Kiuru kommentoi tiedotteessa.

Terveysperusteinen vero voisi hyödyttää monin tavoin, sillä se muun muassa kannustaisi ihmisiä terveellisempään ruokailuun, mikä vaikuttaisi kansanterveyteen ja terveydenhuollon kustannuksiin. Lisäksi verotus voisi innoittaa ruokateollisuutta kehittämään reseptejään terveellisempään suuntaan samoin vaikutuksin.

Lue myös: Kannattaako sokerilakko? Ovatko makeutusaineet myrkkyä? Ravitsemusterapeutti vastaa ikuisuuskysymyksiin

Lue myös: Arkiruoka voi olla helppoa, halpaa ja terveellistä - poimi parhaat vinkit

Lue myös: Tiedätkö, paljonko kasviksia pitäisi syödä päivässä? Alle puolet suomalaisista syö tarpeeksi

Kilpailut

Uusimmat