Kuva: Unsplash

Istuitko pitkään paikallasi? 7 joogaliikettä, jotka vetristävät jumahtanutta kehoa

29.05.2023 16:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Joogalla voi lievittää jumeja kokonaisvaltaisesti.

Arjesssa tulee vastaan tilanteita, joissa joutuu istumaan pitkän aikaa samaan asentoon jämähtäneenä. Esimerkiksi pitkän toimistopäivän tai lennon jälkeen kehoa voi verrytellä joogalla, joka tuo liikkuvuutta jumeihin.

Kokeile näitä

1. Jos olet viettänyt pitkän ajan istuen tai seisten, ovat jalat olleet pitkän aikaa alaspäin ja paino niiden päällä. Jalkojen verenkiertoa voikin vilkastuttaa nostamalla jalat ylös, esimerkiksi seinää vasten. Jalkojen nostaminen ylöspäin myös vähentää esimerkiksi nilkkoihin helposti kertyvää turvotusta.

2. Koko vartalon kerralla saat auki, kun kokeilet alaspäin katsovan koiran jooga-asentoa. Asentoon meno kannattaa aloittaa menemällä nelinkontin. Pikkuhiljaa voit ottaa kämmenillä "askeleita" eteenpäin ja kurkottaa niin pitkälle kuin pääset. Lopuksi nosta polvet maasta ja suorista jalat niin suoriksi kuin saat. Halutessaan asentoon saa myös liikkuvuutta koukistamalla vuorotellen kumpaistakin polvea.

(kuva: Shutterstock)

3. Erityisesti niskan ja hartioiden seutu on esimerkiksi istumatyössä kovilla. Niiden jumeja voit yrittää aukaista kun asetut polvillesi maahan ja kumarrat rinnan kohti lattia käyden ikään kuin makuulle polviesi päälle. Kun pääset lattiaan asti, vie vielä kyynärpäät eteen ja nosta käsivarret kohti taivasta. Liike venyttää tuntuvasti juuri yläselän aluetta.

Kun tästä vielä nostat käsivarret ylös, saat erilaisen kierron hartiaseudulle. (kuva: Shutterstock)

4. Uttanasana on monelle tuttu joogaasento, mutta ei turhaan klassikko. Liike venyttää tehokkasti koko kehoa, kun seisot pienessä haara-asenossa, kantapäät maassa ja kumarrut suoraan eteenpäin tavoitellen sormenpäillä lattiaa. Jos et suoraan taivu linkkuun, voi liikkeen aloittaa esimerkiksi kevyesti joustamalla polvista.

5. Lootusasento on toinen ikisuosikki, joka puree myös lihasjumeihin. Hartiaseudulle liikkeen saat tepsimään, kun käännät ylävartaloa takaviistoon pitäen alavartalon edelleen suorassa. Pitoa venytykseen saat kun otat vastakkaisen puolen kämmenellä vastakkaisesta polvesta kiinni.

Kiertoliike venyttää hartioita. (kuva: Unsplash)

6. Lisää kiertoa kehollesi annat, kun käyt lattialle yhden polven ja yhden kämmenen varaan, toinen jalka edessä koukistettuna. Aseta etummaisen jalan puoleinen kämmen polven päälle ja pyri kääntämään katseesi sen olkasi yli, jolloin keho saa kokonaisvaltaista venytystä.

Liike jumppaa koko kehoa. (kuva: Shutterstock)

7. Viimeisessä liikkeessä saa käydä pötköttelemään, mutta silti liike on todella tehokas. Käy selinmakuulle ja nosta koko alavartalo ilmaan niin, että olet lopulta polvet 90 asteen koukussa, jalkapohjat ja hartiat maassa. Lisävenytystä nimenomaan hartiaseudulle saat kun kurkotat käsilläsi koskettamaan kantapäitä.

Liike on tehovenytys hartioille. (kuva: Shutterstock)

Lue myös: Täydellinen taukojumppa istumatyöläiselle - 7 venytystä hartiaseudulle

Lue myös: Haluatko selvitä vain yhdellä venytyksellä? Ota käyttöön "maailman paras venytys"

Lue myös: Krapula saattaa joskus jopa helpottua kevyesti urheilemalla - lajit, joita kannattaa kokeilla

Lähde: Bustle

Juttu julkaistu alun perin 7. toukokuuta 2023. 

Kilpailut

Uusimmat