Onko tämä paras keino päästä eroon hikasta?

18.04.2012 21:15 -

Hikan syntymiselle on tarjolla useitakin selityksiä ja keinoja sen lopettamiseksi vielä enemmän. Lisäksi nämä keinot ovat usein toinen toistaan mielikuvituksellisempia. Mutta kuinka moni meistä on oikeasti kokeillut seistä päällään ja juoda samalla henkeään pidättäen lasillista vettä?

Antiikin kreikkalaiset uskoivat hikan johtuvan väkivaltaisten tunteiden vartalosta purkautumisesta. Nykyään kuitenkin tiedetään jo syynä olevan äkilliset pallean supistukset. Hengitystä kontrolloiva pallea on ihmisen tärkein hengityslihas, joka normaalisti supistuu hallitusti ja rauhallisesti pitäen hengityksen tasaisena. Hikan aikana pallea kuitenkin supistuu äkillisesti ja ihminen vetää liian nopeasti henkeä. Samalla kurkunpää ja äänihuulet sulkeutuvat, joka aiheuttaa hikalle tyypillisen äänen sekä estää ilman pääsyn keuhkoihin.

Nopeat pallean kouristukset voivat johtua monestakin asiasta, jotka ärsyttävät lihaksen toimintaa ohjaavia hermoja. Hikkaa edeltää yleensä esimerkiksi täysi vatsa, runsas alkoholimäärä, lämpötilan raju muutos tai voimakkaat tunteet.

Hoitokeinoja on monenlaisia. Ne ovat kuitenkin jaettavissa kahteen tyyppiin: toiset
rauhoittavat kaulassa kulkevan kurkunpään lihasten toimintaa säätelevän kiertäjähermon uudella aistimuksella, toiset puolestaan muuttavat hengitysrytmiä ja niin lopettavat nikottelun. Kun kiertäjähermo aistii uuden yllättävän aistimuksen, aivot päättelevät, että hikan on päätyttävä, jotta siihen voidaan reagoida paremmin. Hapensaannin rajoittaminen kasvattaa hiilidioksidin määrää veressä ja saa hengityselimistön näin keskittymään sen poistamiseen hikkailun sijaan.

Yhdysvaltalainen Mental Floss -sivusto esittelee myös erään yllättävän, valtameren toisella puolella yleisesti käytetyn keinon hikan lopettamiseen. Lusikallisen sokeria nieleminen stimuloi riittävästi kiertäjähermoa ja saa hikan loppumaan.

Tiesitkö muuten, että hikottelemiselle ei tiedetä olevan mitään tehtävää elimistössä ja sitä esiintyy jopa sikiöillä. Etenkin keskosena syntyneet vauvat hikkailevat tavallista enemmän.

Lähteet: Mental Floss, Terveyskirjasto

Kilpailut

Uusimmat