Särkeekö? Näiden kipujen kanssa ei kannata leikkiä

02.10.2012 10:45 - Eeva Rajala

Jokapäiväiset kivut ja säryt voivat olla merkki jostain vakavammastakin terveysuhasta. 

Yleisesti ottaen päänsärky on sitä tavallista: pelkkää päänsärkyä. Ja pisto rinnassa voi yleensä tarkoittaa vain sitä, että olet rehkinyt liikaa kerralla. Mutta poikkeuksia on, ja tämän vuoksi omaa kehoa pitää kuunnella hyvin tarkkaan.

Kipu on kehon tapa kertoa sinulle, että joku asia ei ole kohdillaan. Yleensä ihmisellä on jo jonkinlaista osviittaa siitä, mistä kipu johtuu. Siinä vaiheessa, kun kipu yllättää täysin ja pysyy kehossa kauemmin kuin yleensä tai on vain erilaista kuin yleensä, ihminen päättää hakea apua. Ja se kannattaa tehdä mieluusti enemmin kuin myöhemmin.

Prevention-lehti on terveyden asiantuntijoiden kanssa laatinut listan kivuista, joiden pitäisi toimia varoitusmerkkeinä:

Rintakipu
Kardiologi Arthur Agatsonin mukaan on kolme tärkeää indikaattoria, jotka voivat paljastaa, että sydämessä ei ole kaikki hyvin: jatkuva rintakipu, muut ylävartalon kivut sekä hengitysvaikeudet. Mikäli on joitakin näistä oireista, ja ne ovat tulleet äkisti, kannattaa ottaa yhteys lääkäriin välittömästi.

Kova päänsärky
Voi olla, että kyseessä on vain migreeni. Jos kuitenkin päänsärky esiintyy ilman muita migreenin oireita, kuten näkökentän häiriöt, voi kova särky olla merkki aivovaltimon pullistumasta. Kardiologi Elsa-Grace Giardina kertoo, että puhjennut valtimonpullistuma voi aiheuttaa aivovaurioita jo minuuteissa.

Jyskyttävä hammas
On todennäköistä, että hampaan hermot ovat vaurioituneet. Hammaskiillekin vaurioituu. Mikäli vaurioita ei korjata nopeasti, bakteerit pääsevät hermoon käsiksi ja sitä mukaan verenkiertoon.

Viiltävä kipu kyljessä
Jos oikeaan kylkeen tulee viiltävä kipu samalla kun voit pahoin ja olet kuumeinen, saattaa kyseessä olla umpilisäkkeen tulehdus. Naisilla kipu saattaa olla myös merkki munasarjakystasta. Kummassakin tapauksessa saattaa kyseeseen tulla leikkaus.

Vatsan alueen epämukavuus ja ilmavaivat
Jos yllättäen ruokavaliota muuttamatta vatsan alueesi tuntuu epämukavalta, se turpoaa, on ilmavaivoja ja et välttämättä jaksa syödä yhtä paljon kuin ennen, saattaa kyseessä olla munasarjasyöpä. Jos kärsit näistä oireista lähes päivittäin parin kolmen viikon ajan, kannattaa hakeutua lääkäriin.

Selkäkipu ja varpaiden kihelmöinti
Jos olet esimerkiksi auttanut ystävääsi juuri muutossa ja selässäsi tuntuu kipua, yleensä tulehdusta estävät hormonit hoitavat kivun pois kehostasi. Mikäli niin ei käy, kannattaa mennä ortopedin puheille. Voi olla, että jokin selän välilevyistä on luiskahtavat vähän pois paikoiltaan ja painaa tällä hetkellä kipeästi jotain hermoasi. Jos vaivaa ei hoida kunnolla, saattaa aiheutua pysyviä hermovaurioita.

Jalkakipu ja jalan turvotus
Onko pohkeesi hyvin arka jostain kohtaa ja turvonnut, kenties punainen ja lämpimän tuntuinen? Kyseessä saattaa olla syvälaskimotukos, tutummalta nimeltään veritulppa. Vältä alueen hieromista tai kävelemistä kiputilan poistamiseksi. Jos verihyytymä pääsee irti, se voi nopeastikin kulkeutua keuhkoihin ja tehdä hengittämisestä mahdottoman. Soita lääkärillesi välittömästi.

Lähde: Prevention

Kilpailut

Uusimmat