Läpimurto: Uusi kipulääke löytyi käärmeen myrkystä - tehokkaampi kuin morfiini

04.10.2012 11:45 - Eeva Rajala

Ranskalaiset tiedemiehet ovat löytäneet morfiiniakin vahvemman kipulääkkeen lähteen mustamamban myrkystä.  

Uusi kipulääke näyttää myös tehoavan ilman morfiinin useimpia sivuvaikutuksia. Mustamamba käyttää hermomyrkkyä halvaannuttaakseen ja tappaakseen pieniä eläimiä. Käärme on myös yksi nopeimmista ja vaarallisimmista käärmeistä Afrikassa.

Tiedemiehet ovat häkeltyneitä uudesta löydöstä, eivätkö osaa vastata, miksi mustamamba tuottaisi tällaista potentiaalisena kipulääkkeenä toimivaa yhdistettä. Tutkijat analysoivat myrkkyä 50 eri käärmeestä ennen kuin löysivät mustamamban niin sanotun kivunviejäproteiinin nimeltä mambalgin.

- Kun testasimme sitä hiirillä, kivun lievitys oli yhtä suuri kuin morfiinilla, mutta niille ei tullut suurinta osaa sivuoireista, tohtori Eric Linguelia kertoo Nizzan farmakologisesta instituutista.

Morfiini vaikuttaa lamaannuttavasti keskushermostoon. Se voi viedä kivut, mutta käyttöön liittyy runsaasti sivuvaikutuksia, kuten riippuvuutta, päänsärkyjä, ajattelemisvaikeuksia, oksentelua ja lihasten nykimisiä. Tutkijoiden mukaan mambalginit taistelevat kipua vastaan eri reittiä kuin morfiini, ja tämän takia aiheuttaa vähemmän sivuoireita.

Tutkijoiden mukaan kipu toimii samalla tavalla hiirillä ja ihmisillä, joten toiveet ovat korkealla siitä, että tästä mustamamban myrkystä saadaan tehtyä kipulääkevalmiste markkinoille. Ainetta on testattu jo ihmisen soluihin ja näyttää ainakin siltä, että aineella on samanlainen vaikutus ihmissoluihin kuin hiirten soluihin.

- Tämä on kuitenkin vasta alkuvaihe ja on vaikeata sanoa, jos tästä tulee ihmisille tarkoitettu kipulääke. Tarvitaan ensin paljon työtä eläinten parissa, Linguelia jatkaa.

Lähde: BBC

Kilpailut

Uusimmat