Lääkäri vastaa! Kauanko elimistöllä kestää toipua e-pillereiden syönnistä?

30.10.2012 13:44 - Karoliina Kotala

Lukuisat suomalaiset naiset ovat ehtineet syödä ehkäisypillereitä vuosikausia ennen kuin lasten hankkiminen on tullut ajankohtaiseksi. Monen naisen mieltä askarruttaakin, kauanko elimistö vaatii aikaa toipuakseen pillereiden syönnistä, ennen raskaaksi tulemista.

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Maija-Liisa Rantalan mukaan elimistön toipuminen pillereistä ei ole pitkä prosessi.

- Tilanne normalisoituu ihan 1-2 kuukaudessa. Silloin ollaan jo siellä omassa normaalissa hedelmällisessä hormoniprofiilissa ja voidaan lähteä yrittämään lasta.

Monelle naiselle raskaaksi tuleminen ei olekaan itsestään selvyys heti e-pillereiden lopettamisen jälkeen, mutta syy ei Rantalan mukaan johdu pillereistä.

- Kyse ei niinkään ole siitä kuinka pitkään tai millaisia pillereitä on syönyt, vaan merkittävä vaikuttaja on se, että nykyään siirretään sitä lapsen tekoa pitkään ja hedelmällisyys laskee ikääntyessä. Jos on 16-vuotiaana aloitettu pillerit ja lopetetaan 35-vuotiaana kun toivotaan lasta, niin raskaus ei välttämättä heti tärppääkkään. Se ei siis liity pillereiden käyttöön, vaan siihen ettei nainen enää ole huippuhedelmällinen, Rantala kertoo.

Paras aika lasten teolle on kuitenkin lääkärin mukaan vaikeasti määriteltävä.

- Yksi iso kysymys on se, missä on hyvä isäehdokas ja milloin hänet tapaa. Kyllähän optimi kuitenkin olisi se, että synnytettäisi alle 30-vuotiaana se esikoinen.

Kilpailut

Uusimmat