Onko painonhallinta tosiaan näin helppoa? Kolme neuvoa

05.11.2012 15:15 - Eeva Rajala

Moni on samaa mieltä siitä, että painonpudotus on vaikeaa, mutta painon poissa pitäminen lähes mahdotonta. 

Kenties viisain keino painonhallintaan on se, että ennen kuin alkaa edes laihduttaa, pitää opetella pitämään liikakilot pois kropasta. Stanfordin yliopiston tutkijat jakoivat naiskoehenkilöt kahteen ryhmään. Toista ryhmistä neuvottiin, miten liikkua ja laihtua ja miten syödä terveellisemmin.

Toista ryhmää ei pyydetty laihduttamaan lainkaan, vaan heille neuvottiin järkeen käypiä painonhallintavinkkejä, esimerkiksi miten kirjataan päivittäin painonvaihtelut. Näitä naisia pyydettiin myös kuvittelemaan olevansa lomalla. He saivat syödä muutamia runsaskalorisia aterioita, mutta naisten piti myös tarkkailla ruokavaliota ja liikuntaansa, jotta heidän painonsa pysyisi samana.

- Tarkoitus oli vierottaa naiset siitä laihduttamisajattelusta, että kaikki tai ei mitään. Ne taidot, joita tarvitset jokapäiväisessä elämässä, ovat täysin erilaisia, tutkija Michaela Kiernan kertoo.

Tutkimuksen tulokset ovat rohkaisevia. Vuoden kuluttua testistä jälkimmäisen ryhmän naiset olivat menestyneemmin pitäneet yllä terveellistä painoaan. He olivat lihoneet testin jälkeen keskimäärin reilun kilon, kun taas ensimmäisen ryhmän naiset olivat lihoneet vuoden jälkeen reilut kolme kiloa.

Tutkimustulos puhuu siis sen puolesta, että ensin pitäisi hallita omaa painoaan täydellisesti ennen kuin alkaa laihduttaa. Näin laihtumisprosessinkin tuloksista saattaa tulla kestävämpiä.

Tutkija Kiernan kehottaa siis ennen painonpudotusta hallitsemaan nämä kolme asiaa:

Tiedä oma painoskaalasi
Mittaa ja kirjaa painosi joka päivä muutaman viikon ajan, jotta näet miten painosi vaihtelee päivittäin. Sen jälkeen kirjaa ylös oma painonvaihteluskaalasi, painosi siis muuttuu kilosta aina pariinkin kiloon. Paino siis normaalisti muuttuu, eikä se tarkoita, että olet taas epäonnistunut.

Valmistaudu häiriöihin
Lomat ja juhlapyhät tarkoittavat jopa automaattisesti sitä, että treenaamisessa tulee taukoa ja tulee popsittua enemmän herkkuja. Voit valmistautua lomaan niin, että pidät painosi painoskaalasi pienemmässä päässä juuri ennen lomaa. Tutkijan mukaan näin lomasta voi vähän jopa nauttia, eikä koko ajan tarvitse miettiä lisäkiloja.

Vältä ruokapelkoja
Ruokapäiväkirjat tai etukäteissuunnittelut voivat helpottaa painonpudotustasi, mutta ovat vain harvoin pitkäkestoisia. Sen sijaan kannattaa tehdä ruokavalioosi pieniä muutoksia. Tutkijan mukaan ruokailemisessakin on kyse myös nautinnosta, ei pakkomielteisyydestä.

Lähde: Prevention

Kilpailut

Uusimmat