Tutkimus: Kuukautiskierto voi aiheuttaa hengitysoireita?

12.11.2012 09:45 - Eeva Rajala

Kuukautiskipu ei olekaan ainoa oire, joka on yhdistetty naisten kuukautiskiertoon. 

Tuoreen tutkimuksen mukaan naisen kuukautiskierto vaikuttaa hengitysoireiden vakavuuteen ja mahdollisesti muun muassa pahentaa astmaa. Norjalaistutkijat tutkivat lähes 4 000 naista ja havaitsivat, että hengitysoireet pahenivat ovulaation aikana.

Tutkimukseen osallistuneilla naisilla oli kaikilla niin sanotusti normaali kuukautiskierto eli 28 vuorokautta, eikä kukaan heistä käyttänyt hormonaalista ehkäisyä. Kahdeksalla prosentilla koehenkilöistä oli diagnosoitu astma. Hengenahdistuksesta kärsi kokeessa kuitenkin muutkin kuin astmasta kärsivät.

Tutkimukseen osallistuneet naiset kärsivät pihisevästä hengityksestä 10 - 22 kiertopäivän aikana, hengenahdistuksesta kärsittiin päivinä 7 - 21:een. Astmasta kärsivillä, ylipainoisilla ja tupakoivilla naisilla yskä oli pahinta ovulaation jälkeen.

Kuukautiskierron aikana eri hormonien pitoisuudet nousevat ja laskevat, samoin kuin tekee ruumiin lämpötila ovulaation aikana. Tutkijoiden mukaan nämä hormoni- ja lämpötilapiikit voivat vaikuttaa suoraan naisten hengitysteihin ja epäsuorasti tulehdusreaktioihin. Tutkijoiden mukaan esimerkiksi astmalääkkeen annostelua voisi tarkastella uudelleen kuukautiskierron eri kohdissa.

Lähde: BBC

Kilpailut

Uusimmat