Apua! Hammastahna saattaa vaurioittaa purukalustoasi

26.11.2012 18:15 - Eeva Rajala

Äiti ja hammaslääkärisi ovat varmasti aina kehottaneet sinua pesemään hampaasi aamuin ja illoin. Jotkut hammastahnat tosin voivat olla hampaille haitaksi. 

Jotkut hammastahnat voivat syövyttää hammaskiillettä. Saksalaistutkijat ovatkin kehittäneet uuden tavan testata markkinoilla olevia hammastahnoja niiden aiheuttamien mahdollisten hankausvaurioiden takia. Asiantuntijoiden mukaan nykyään käytössä olevat testit toimivat virheellisesti ja niistä tulee usein epäjohdonmukaisia tuloksia. Uudessa testaustavassa hammastahnan turvallisuus testataan mikroskooppisella hankausanalyysillä, joka on aiempaa metodia luotettavampi.

Monet hammastahnat sisältävät hankausaineita, mutta niille altistumista voidaan minimoida käyttämällä esimerkiksi hammastahnaa oikea määrä. Riittää, kun laittaa hammasharjaan herneenkokoisen nokareen tahnaa, vaikkakin monissa hammastahnamainoksissa tahnaa pursotetaan runsaasti harjan koko pituudelle. Kannattaa myös välttää valkaisuainetta sisältäviä hammastahnoja, sillä niiden kerrotaan hankaavan ja kuormittavan hammaskiillettä enemmän.

Hampaiden oikeanlainen pesu suojaa hammaskiillettä, joten vältä myös näitä virheitä hampaiden pesussa:

Vältä harjaamasta hampaitasi liian nopeasti ruokailun jälkeen
Ihmiset, jotka pesivät hampaansa 20 minuuttia virvoitusjuomien nauttimisen jälkeen, kokivat paljon enemmän rasitusta kiilteessään kuin ne, jotka odottivat puolituntia tai tunnin virvoitusjuomien jälkeen. Virvoitusjuomien hiilihappo vaurioittaa kiillettä, joten hampaiden pesu juuri juomisen jälkeen voi jouduttaa tuhoa.

Älä liikuta hammasharjaa suussa vain horisontaalisesti
Jos peset hampaat vain liikuttamalla harjaa vaakasuoraan suussa, et pese tarpeeksi hyvin hampaiden välejä. Pese hampaat liikuttaen harjaa eri suuntiin suussa - vaakasuoraa, pystysuoraan ja pyörivin liikkein.

Vältä liian voimakasta harjaamista
Monet käyttävät aivan liian kovia hammasharjoja tai harjaavat yksinkertaisesti hampaita liian kovaa niin, että ikenet joutuvat myös koetukselle. Jos hammasharjasi harjakset kuluvat ja sojottavat sinne tänne kuukauden käytön jälkeen, harjaat hampaitasi aivan liian kovaa. Kannattaa keventää voimankäyttöä ja yrittää tähdätä siihen, että vaihtaa harjaa joka toinen tai kolmas kuukausi.

Lähde: Prevention

Kilpailut

Uusimmat