Uusi tulehduslääke löytyi: olut!

10.12.2012 15:45 - Eeva Rajala

Jos haluat taistella flunssan oireita vastaan tai yrität välttää vakavia hengitystieinfektioita, uuden tutkimustiedon valossa kannattaa vain ottaa pari huurteista.

Japanissa Sapporon lääketieteellisen yliopiston tutkimuksessa selvisi, että humalasta löytyvä kemiallinen yhdiste toimi tehokkaasti RS-viruksen ehkäisemisessä. RS-viruksen aiheuttamaa hengitystieinfektiota ei voi parantaa lääkkeillä, eikä siihen ole rokotetta. Virus aiheuttaa oireita myös aikuisille, mutta erityisen vakavia oireet voivat olla pikkulapsilla.

- RS-virus voi aiheuttaa vakavan keuhkokuumeen ja hengitysvaikeuksia pikkulapsille ja taaperoikäisille, mutta tällä hetkellä ei ole rokotetta viruksen hillitsemiseksi, tutkija Jun Fuchimoto kertoo.

Humulone-yhdisteen havaittiin myös vähentävän tulehdusperäisiä viruksia. Ainoa ongelma on, että kyseistä yhdistettä on minimaalisen vähän oluessa. Tiedemiesten mukaan keskimääräisen henkilön pitäisi nauttia noin 30 pientä oluttölkkiä saadakseen minkäänlaisia terveyshyötyjä. Tosin siinä vaiheessa saattaa haitat olla suurempia kuin hyödyt.

Tutkijat haluavat kuitenkin selvittää seuraavaksi yhdisteen mahdollista käyttöä ruoissa ja alkoholittomissa tuotteissa. Haaste on siinä, että yhdisteen katkera maku voi olla hieman vaikeata lasten hyväksyä.

Tämä ei ole ensimmäinen tutkimus, missä todetaan oluen juonnin olevan jossain määrin terveellistä. Viime marraskuussa julkaistun tutkimuksen mukaan oluessa saattaa olla samoja positiivisia vaikutuksia sydämeen ja verisuoniin kuin on viinissä.

Lähde: Redorbit

Kilpailut

Uusimmat