Kärsitkö raskauspahoinvoinnista? 17 helpotuskeinoa - kokeile!

24.01.2013 08:45 - Eeva Rajala

Suurin osa odottavista äideistä kärsii jonkin asteisista pahoinvoinnin aalloista raskausaikana. 

Netin keskustelu- ja vinkkipalstat ovat täynnä odottavien äitien neuvoja siitä, miten aamu-, päivä-, iltapäivä-, ilta- ja mahdollisesti myös yöpahoinvointi saadaan talttumaan. Voice kokosi yhdelle listalle toimituksen äitijäsenten vinkit sekä netistä löytyvät parhaat neuvot pahan olon voittamiseksi.

1) Lasillinen jääkylmää vettä heti aamulla. Jääkylmän veden nauttiminen pitkin päivää on myös varsin nautinnollista. Kannattaa myös muistaa, että veden nauttiminen muutenkin on tärkeää. Joten aina, kun kävelet kraanan ohi, juo lasillinen vettä.

2) Varaa sängyn viereen aamuksi jotain pientä, kevyttä syötävää. Esimerkiksi pari aamupalakeksiä tai hedelmää. Voit tehdä myös heti ensitöiksesi aamulla pienen herkkuvoileivän itsellesi ja syö se rauhassa kera vesi- tai mehulasin.

3) Rauhoita rytmiäsi. Raskaana ollessa kannattaa hiljentää vauhtia sekä töissä ja vapaa-ajalla. Muista nukkua tarpeeksi, sillä liian vähät yöunet tekevät tilanteesta pahemman.

4) Jos aamut ovat helpompia ja iltaisin paha olo - tai päinvastoin - yritä muuttaa päivärytmiäsi sen mukaan. Jos vain mahdollista, mene töihin aiemmin ja lähde myös kotiin aiemmin.

5) Syö koko ajan vähän, jotta verensokeri pysyy tasaisena.

6) Kannattaa syödä sitä, mikä pahassa olossa maistuu hyvältä. Muista kuitenkin, että herkuttele kohtuudella. Terveelliset ruoat ovat myös ihan hyviä.

7) Kylmät, raikkaat hedelmät toimivat niin krapulaan kuin raskauspahoinvointiin.

8) Harrasta kevyttä liikuntaa ja muista terveellinen ruokavalio.

9) Jos olet hyvin herkkä vahvoille ja ärsyttäville hajuille ja mauille, vältä niitä.

10) Mantelit voivat helpottaa närästykseen. Laukkuun kannattaa ottaa aina terveellistä välipalaa. Manteleiden lisäksi esimerkiksi pähkinät ja jogurttirusinat toimivat.

11) Vältä paistettuja ruokia, sillä ne saavat monet voimaan pahoin ja ne sulavat hitaammin.

12) Kun kova nälkä iskee, näläntunne saattaa lisätä pahoinvoinnin tunnetta. Syö siis ennen kuin iskee sellainen nälkä, että olet valmiina teurastamaan lehmän.

13) Lääkehoidosta ei välttämättä ole apua, mutta kannattaa kokeilla esimerkiksi akupunktiorannekkeita, joiden pitäisi ennaltaehkäistä pahoinvointia.

14) Tuuleta kotona tarpeeksi! Raikas ilma tekee ihmeitä. Saman asian vuoksi raikas ulkoilma ulkoillessa tekee hyvää.

15) Käytätkö vahvaa hajuvettä? Siitä kannattaa pitää taukoa.

16) Kaihda huonoa omaatuntoa. Delegoi asioita ystävillesi tai miehellesi. Sinun ei tarvitse huonovointisena venyä samaan kuin yleensä. Ihmisten pitää ymmärtää, että sinun pitää myös levätä.

17) Jos mikään näistä ei toimi, rauhoita mielesi ja ajattele: tämä tila on ohimenevä. Rohkaise itseäsi ja muista hirveimmänkin kuvotuksen keskellä, että aika menee koko ajan eteenpäin.

Mukavampaa odotusaikaa!

Lähteet: Terveyskirjasto, Babyidea.fi, Pahoinvointi.fi, Kaksplus.fi, Vau.fi


Tuleeko mieleen muita neuvoja ja vinkkejä, millä raskauspahoinvoinnista kärsivät taltuttavat pahan olon? Kerro omat vinkkisi alla!

Kilpailut

Uusimmat