Pitääkö kurkkukipuun juoda kylmää vai kuumaa? Lääkäri vastaa

28.01.2013 15:45 - Eeva Rajala

Asiantuntijat ovat palanneet ratkomaan Voicen lukijoiden lähettämiä terveysmyyttejä. Myytinmurtajissa pohditaan tänään kurkkukivun lievitystä. 

Terveystalon yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen, on tarua vai totta, että kurkkukipuun pitäisi kuuman sijasta juoda kylmää, sillä bakteerit viihtyvät kuumassa?

- Tarua. Juotavan juoman lämpötilalla ei ole suoranaista vaikutusta nielutulehdusta aiheuttavien mikrobien, virusten tai bakteerien elinkykyyn. Käytännössä on vaikea nauttia niin paljon kuumaa tai kylmää juomaa, että se merkittävästi nieluun ehtiessään haittaisi lämpötilan vuoksi mikrobeja, Halonen kertoo Voicelle.

Halonen painottaa, että nielun kostutus flunssaisena tai kurkkukipuisena helpottaa yleisesti olotilaa. Kuuman juomista tukee muun muassa se, että juoman nauttimisen yhteydessä varsinaisen juotavan nesteen lisäksi hengitysilma kostuu juomasta haihtuvan nesteen ansiosta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että esimerkiksi runsas teen juominen kuivattaa limakalvoja.

- Toisaalta kurkkukipuisen vointia voi helpottaa kylmän nauttiminen, sillä kylmä turruttaa nielua, Halonen neuvoo.

Nesteen nauttimisen lisäksi Halonen neuvoo nauttimaan kovaan kurkkukipuun nielua turruttavia kurkkupastilleja sekä tarvittaessa särkylääkettä.

Jos sinua mietityttää jonkin myytti, jonka olet kuullut, ja haluat tietää pitääkö se paikkansa, lähetä myyttisi meille. Asiantuntijoiden kanssa selvitämme myytin todenperäisyyden. Kerro myyttisi täällä!

Kilpailut

Uusimmat