Totta vai tarua: Naisten kuukautiskierto voi saman aikaistua

11.02.2013 15:15 - Eeva Rajala

Terveysalan myytinmurtajat ratkovat Voicella terveyteen liittyviä myyttejä. Tänään puhutaan kuukautisista ja siinä, miten monet naiset ovat huomanneet kuukautisten ikään kuin synkronoituvan, kun vietetään pidempiä aikoja toisen naisen kanssa yhdessä.

Terveystalon yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen, onko totta vai tarua, että naisten kuukautiskierto voi saman aikaistua?

- Jonkin asteista näyttöä tästä on olemassa. Oletetaan, että mahdollinen vaikutus kuukautiskierron synkronoitumiseen voisi syntyä naisten välillä feromonien välityksellä, Halonen kertoo Voicelle.

Feromonit ovat molekyylejä, joita kaikki selkärankaiset lajit erittävät ja toisaalta aistivat hajua aistivalla elimellään. Halosen mukaan feromonit näyttävät olevan yhteydessä erityisesti sukupuolisuuteen liittyvien toimintojen säätelyyn.

- Naisilla kuukautiskierron vaiheet vaikuttavat feromonien eritykseen ja toisaalta feromonit vaikuttavat kuukautiskiertoa tahdittavien hormonien pitoisuuksiin elimistössä.

Naiset eivät siis pelkästään kuvittele kuukautisten synkronoituvan, vaan niin saattaa käydä ihan oikeasti. Jos sinulla on mielen päällä jonkinlainen terveysmyytti, johon haluaisit selvyyden, kirjoita se meille ja ratkomme myytit asiantuntijoiden kanssa. Kerro myyttisi täällä!

Kilpailut

Uusimmat