Voiko porkkanan syönti värjätä ihon keltaiseksi? Asiantuntija vastaa

25.03.2013 10:45 - Eeva Rajala

Voicen Myytinmurtajat selvittävät joka viikko lukijoiden lähettämiä terveysmyyttejä. Tällä viikolla myytti liittyy runsaaseen porkkanan syöntiin. 

Terveystalon laillistettu ravitsemusterapeutti Anette Palssa, onko tarua vai totta, että iho voi tulla kellertäväksi, jos syö paljon porkkanaa?

- Totta. Jos syö paljon porkkanaa, näin voi käydä. Aikuisen tulee syödä kyllä tosi paljon porkkanaa. Mekanismia en tarkalleen tiedä, mutta porkkana voi tarttua pigmenttiin niin, että iho tulee kellertäväksi, Palssa kertoo Voicelle.

Pienillä vauvoilla porkkana voi näkyä nopeastikin ihon värissä, eli paljon pienemmästä porkkanamäärästä voi iho tulla kellertäväksi. Palssan mukaan esimerkiksi alle 1-vuotiaalla, joka syö porkkanaa vaikka jo parilla aterialla, kellertävyyttä on havaittavissa.

Onko tämä kellertävyys vaarallista?

- Siitä ei ole mitään vaaraa. Ei siis tarvitse pelästyä, jos lapsi on vähän kellertävä. Itse ei välttämättä edes huomaa omasta lapsesta, vaan neuvolassa huomataan kellertävyys. Mutta siitä ei ole mitään vaaraa, Palssa muistuttaa.

Lukijoilta on tullut samanlainen kysymys mandariiniin liittyen, mutta voiko mandariini porkkanan tavoin värjätä ihon?

- Mandariinilla ei ole samaa vaikutusta, Palssa vastaa.

Vaivaako sinua jokin terveysmyytti, johon haluat selvyyden. Terveystalon myytinmurtajat ovat täällä sinua varten. Lähetä myyttisi täällä!

Kilpailut

Uusimmat