Tiesitkö näistä? Palanut paahtoleipä ja 7 muuta ruokaa, jotka tepsivät vatsavaivoihin!

12.04.2013 15:15 - Reetta Haverinen

Älä marssi heti suoliston oikkuillessa apteekkiin, sillä yksinkertaiset kotikonstit tepsivät tehokkaasti myös ruuansulatusongelmiin!  

Ummetus ja ripuli ovat yleisiä ja epämiellyttäviä vaivoja, joista moni suomalainen kärsii päivittäin. Myös närästys, turvotus ja ilmavaivat ovat monien harmina. Vatsavaivoihin löytyy apteekista hyllytolkulla lääkkeitä, mutta ruuansulatusongelmia voi helpottaa myös monilla ruoka-aineilla, joita löytyy lähikaupankin valikoimasta. Ennenkuin nappaat pillerin pahoinvointiisi, kokeile jotain seuraavista:

Porkkana-minttusmoothie

Voi kuulostaa epäilyttävältä, mutta porkkanan ja mintun yhdistelmä on oikea terveyspommi. Porkkanasta saat ravinteikkaita kuituja ja hiilihydraatteja. Minttu puolestaan tyynnyttelee möyrivää suolistoasi.

Lisää keitetyn veden sekaan kuorittuja porkkanoita ja kuivattua minttua. Anna keitoksen kiehua noin 15 minuuttia niin, että porkkanat pehmenevät. Soseuta keitos ja nauti. Saat smoothieen lisää makua esimerkiksi sitruunamehulla tai inkiväärillä.

Riisien keitinvesi

Oikuttelevan vatsan ja ripulin oireiden lievittämiseen kannattaa kokeilla ''riisiteetä''. Keitä annos riisiä runsaassa vedessä. Siivilöi riisit ja lisää veteen hieman hunajaa tai sokeria tuomaan teehen makua. Juo ''riisitee'' lämpimänä.

Tummunut paahtoleipä

Kuitupitoinen leipä tekee hyvää vellovalle vatsalle, mutta hieman paahtimessa mustunut leipä on vieläkin parempi vaihtoehto. Leivän pinnassa oleva hiili sitoo itseensä vatsassa jyllääviä pöpöjä.

Omenaviinietikka

Sekoitus omenaviinietikkaa, vettä ja hunajaa auttaa ruuansulatushäiriöihin, vähentää vatsakipuja ja ehkäisee kaasun muodostumista. Lisäksi viinietikkaseos helpottaa närästysoireita.

KRAP-dieetti

Jos kärsit ummetuksesta kokeile KRAP-dieettiä: kirsikoita, rusinoita sekä kuivattuja aprikooseja ja luumuja. Nämä kuitupitoiset herkut auttavat suolistoasi toimimaan paremmin.

Jogurtti

Luonnonjogurtti sisältää paljon hyviä probioottisia mikrobeja ja ruuansulatusta edistäviä ainesosia. Jogurtti myös parantaa immuunipuolustusta ja tyynnyttelee oikkuilevaa suolistoa.

Kuminan siemenet

Kuminan siemenet ovat oikeita vitamiini- ja mineraalipommeja, jotka ehkäisevät pahojen bakteerien leviämisen suolistossa. Ne torjuvat myös epämiellyttävän kaasun muodostumista ja vatsan turvotusta. Nappaa kourallinen kuminansiemeniä suuhusi ruokailun jälkeen tai silloin, kun tunnet kärsiväsi ilmavaivoista.

Fenkoli

Fenkolista on apua niin ilmavaivoihin, vatsakipuihin, pahoinvointiin kuin turvotukseenkin. Pureskele raakoja fenkolisiivuja tai murskaa sitä ruuan joukkoon. Voit myös keittää fenkolista teetä, jos sen syöminen itsessään ei houkuttele.

Lähde: Reader's Digest

Kilpailut

Uusimmat