Jätä urheilujuomat hyllyyn - 7 ruoka-aineitta joilla yllät vastaaviin suorituksiin!

14.04.2013 11:15 - Reetta Haverinen

Treenaaminen ei edellytä kalliiden urheilujuomien nauttimista, sillä luonnon omat ravintoaineet tarjoavat kehollemme yhtä hyviä vaihtoehtoja.

Harjoitusten jälkeen monet ovat tottuneet syömään proteiinipatukan kotimatkalla tai ottamaan kulauksen urheilujuomaa. Treenin jälkeen on tärkeää, että keho saa ravintoa. Näin varmistetaan, että lihakset pääsevät palautumaan rasituksesta ja treeni tuottaa tuloksia.

Tämä ei kuitenkaan edellytä proteiinipirtelöiden tai kalliiden urheilujuomien nauttimista. Tavalliset ruoka-aineet ovat nimittäin yhtä hyviä vaihtoehtoja. Sitä paitsi, ne eivät sisällä lisäaineita, eivätkä maksa maltaita!

Banaanit

Banaanit sisältävät hyvin energiaa, kaliumia, antioksidantteja, kuituja sekä B-vitamiinia. Kaikki nämä edistävät kehomme treenin jälkeistä palautumisprosessia. Banaani sopii hyvin myös nautittavaksi pitkäkestoisen treenin aikana, koska se on helposti sulavaa.

Uudessa amerikkalaistutkimuksessa todettiinkin, että pitkänmatkanpyöräilijät, jotka söivät urheilusuorituksensa aikana banaania, suoriutuivat matkasta yhtä hyvin kuin urheilujuomaa juoneet.

Maitokaakao

Tutkimukset todistavat, että rasvattomaan maitoon tehty kaakao toimii parempana palautusjuomana kuin keinotekoiset urheilujuomat. Amerikkalaisen Mayo-lääkäriaseman raporttien mukaan maitokaakao sisältää kaikkia niitä ravintoaineita, joita kehomme treenin jälkeen juuri tarvitsee: hiilihydraatteja, kaliumia, natriumia sekä proteiinia.

Kookosvesi

Kookosvettä kutsutaan luonnon omaksi urheilujuomaksi. Se on täynnä kaliumia ja hiilihydraatteja sekä sisältää vähemmän kaloreita kuin sokeriset urheilujuomat. Kaliumin lisäksi urheilijat tarvitsevat myös natriumia, jota ei kuitenkaan kookosvedessä pahemmin ole.

Kuitenkin maltillisen liikuntasuorituksen jälkeen kookosvesi toimii hyvin palautusjuomana.

Rusinat

Urheilujuomien lisäksi kauppojen tarjonnasta löytyy myös energiageelejä ja -pastilleja, joita suuhun on helppo napata urheilusuorituksen aikana. Rusinat ja muut kuivatut hedelmät toimivat yhtä hyvinä energianlähteinä kuin kalliit urheilutuotteetkin. Lisäksi kuivahedelmät sisältävät kuituja eivätkä pidä sisällään keinotekoisia väri- tai makuaineita.

Kotitekoinen urheilujuoma

Nestemäinen ravinto on urheilusuorituksen jälkeen suositeltavinta, sillä treenin jälkeen verenkierto keskittyy lihaksiin ja samalla ruuansulatus hidastuu. Kehon on siis helpointa käsitellä nestemäistä ravintoa.

Urheilijoiden ravintoasiantuntija Barbara Lewin vinkkaa sekoittamaa kotitekoisen urheilujuoman esimerkiksi vedestä, appelsiinimehusta, vaahterasiirapista ja pienestä ripauksesta suolaa.

Riisi

Keitetty riisi on erityisen hyvä energian lähde kestävyysurheilua harrastaville, varsinkin kun riisin sekaan lisää hieman hunajaa. Ravinto- ja kuntoasiantuntija Elizabeth Applegate suosittelee tätä sekoitusta erityisesti pitkänmatkanpyöräilijöille.

Kahvi

Kuntosalilla kävijät eivät tarvitse treeniä edeltävää hiilihydraattitankkausta, toisin kuin kestävyysurheilijat. Lyhyeen noin tunnin mittaiseen urheilusuoritukseen tarvitaan yleensä vain hieman piristystä ja potkua, jotta harjoitus lähtisi kulkemaan. Kofeiinipillereiden sijaan kahvi tai vahva tee toimivat kuitenkin yhtä hyvinä tehonlisääjinä ennen lyhyttä treeniä.

Lähde: Huffington Post

Suosittelemme

Uusimmat