Lämmin sää sai punkit liikkeelle - toimi näin, jos punkki puree

08.05.2013 15:45 - Heli Thoren

Pyri ennaltaehkäisemään puutiaisen puremat. Jos et onnistunut, nopeus on valttia.

Puutiaiset eli punkit lähtevät liikkeelle, kun lämpömittari kohoaa yli viiden asteen. Punkit viihtyvät heinikossa ja pensaikoissa erityisesti kosteilla alueilla. Jotta punkki pääsee kasvamaan, se tarvitsee ravinnokseen verta. Tämän vuoksi ne hakeutuvat ihmisen iholle. Jos punkki puree, ei kannata hätääntyä. Hyvillä ohjeilla pikku ilkimys saadaan irroittaaman otteensa:

Ennaltaehkäise näin:

1. Lämpimien kesäpäivien jälkeen punkkitarkastus kannattaa ajoittaa jokaiseen iltaan. Katso oma ja lasten iho läpi. Huolehdi myös lemmikkien ihosta. Myös korvantaustat ja hiusraja on syytä tarkastaa huolella.

2. Saappaat ja leggingsit ovat ruohikossa telmivien turva. Vedä sukat lahkeen päälle ja suosi pitkähihaista paitaa, kun liikut heinikossa tai metsässä.

3. Omalla kotipihalla nurmikko kannattaa pitää lyhyenä.

Jos punkki puree, toimi näin:

4. Punkkipihdit helpottavat huomattavasti punkin irrottamista. Jos niitä ei ole lähettyvillä, tartu punkkia kynsillä (tai niillä pihdeillä) mahdollisimman läheltä ihoa. Pyörittele varovasti, jotta punkki irtoaa ihosta.

5. Puhdista puremakohta desinfiointiaineella.

6. Puremakohtaa kannattaa seuraavina päivinä tarkkailla. Jos siihen kehittyy ihottumaa tai punainen rengas, on syytä hakeutua lääkäriin.

7. Jos viikon parin päästä punkin puremasta nousee kuume, tulee lihassärkyä tai pahoinvointia, kannattaa hakeutua pikaisesti tohtorin pakeille.

Muista! Kun punkin pureman havaitsee ajoissa, punkin poistaa ja tarkkailee oireita, ollaan jo turvallisilla vesillä. Punkkien takia ei tarvitse jättää väliin metsäretkiä tai kesäpiknikkejä. Mahdollinen borrelioositartuntakin talttuu antibiooteilla. Vältä turhaa punkkihysteriaa!

Muista myös! Ihon alla punkki näyttää kuin pieneltä luomelta ja on usein hieman irrallaan ihosta.

Lähteet: Terve.fi, Sairaslapsi.fi, Punkki.net

Kilpailut

Uusimmat