Unohda gojimarjat - uusin ruokatrendi on helppo ja terveellinen

21.05.2013 11:45 - Reetta Haverinen

Tänä kesänä kaikki terveysruuasta kiinnostuneet pistelevät poskeensa tuoreita yrttejä ja nuoria viherversoja.

Erilaisten siementen, marjojen, itujen ja juurien terveyshyödyistä on kohistu paljon. Superfoodit ovatkin eksyneet suuren hehkutuksensa ansiosta monien suomalaisten ruokavalioon ja lähes jokainen terveellisestä ravinnosta kiinnostunut on tullut kokeilleeksi chia-siemeniä, raakakaakaota tai goji-marjoja.

Nyt kuumimmaksi terveysruokatrendiksi ovat kuitenkin nousseet tuttujen ruukkuyrttien ja vihannesten, kuten basilikan, fenkolin, korianterin ja retiisin nuoret versot. Nämä pienet taimenalut pursuavat ravintoaineita ja tuoreita makuja. Jotta hyödyt olisivat mahdollisimman suuret, taimet tulee kerätä talteen alle kahden viikon ikäisinä kun ne ovat vain 2-3 senttiä korkeita.

Agricultural and Food Chemistry -lehden tekemän tutkimuksen mukaan nämä keskenkasvuiset versot sisältävät enemmän vitamiineja ja antioksidantteja kuin niiden täysikasvuiset versiot.

Pikkuruiset vihertuotteet eivät kuitenkaan ole kovin kuiturikkaita. Kasvisten ja yrttien nuorilla versoilla ei voi näin ollen korvata kokonaan omaa päivittäistä kasvisannosta. Lähinnä pikkuiset lehdet ja varret tuovat ruoka-annoksiin vain lisää ravintoaineita, väriä ja makua. Vatsaa ne eivät pahemmin täytä.

Kasvuvaiheessa olevia vihanneksia ja yrttejä voi olla vaikeaa löytää kaupoista, joten kaikkein helpointa on kasvattaa versot itse. Onneksi basilikan tai oreganon viljely ei edellytä suurta kasvimaata, vaan niitä voi kasvattaa pienessä kukkaruukussa vaikka omalla parvekkeella.

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat