Eikö uni tule? Kahdeksan niksiä, joilla parannat unenlaatuasi

06.09.2013 19:45 - Katariina Näreaho

Sisällytä nämä kahdeksan niksiä iltarutiineihisi ja nauti entistä makoisimmista unista.  

Huonosti nukutut yöt vaikuttavat ihmiseen sekä sisäisesti että ulkoisesti. Kärttyisyyden ja ihon vanhenemisen estämiseksi, kannattaakin kokeilla seuraavia luonnonmukaisia vinkkejä, joiden avulla unensaanti ja -laatu voi parantua huomattavasti.

1. Viilennä makuuhuone

Tutkimukset ovat osoittaneet, että nukkumisen kannalta optimaalinen lämpötila makuuhuoneessa on 15-20 celsius astetta.

2. Juo vettä

Jos olo on epämukava ja alkuyö menee sängyssä pyöriessä, juo suuri lasillinen viileää vettä. Epämukava olo saattaa hyvinkin johtua lievästä nestehukasta. Vedellä on myös toinen hyvä vaikutus: se on osa ruoansulatustamme.

3. Haukkaa huikopalaa

Älä syö liian raskaasti ennen nukkumaanmenoa, mutta syö kuitenkin jotain. Iltapalasi tulisi olla kevyt ja sisältää proteiinia ja hiilihydraatteja sopivassa suhteessa, jolloin ruoalla voi olla uneesi rauhoittava vaikutus.

4. Vaihda vaatteita

Kutiavat ja liian kireät vaatteet saavat olon epämukavaksi ja pitävät unen loitolla. Nuku siis tarpeeksi väljissä ja puuvillaisissa vaatteissa.

5. Joogaa

Tietyillä asanoilla on rauhoittava vaikutus. Tee iltajoogasta rutiini ja nauti rauhallisista yöunista jatkossakin. Iltajoogavinkkejä löydät täältä (fitsugar).

6. Siirrä ajatuksesi paperille

Jos mielessä pyörii tuhat ja yksi asiaa, kirjoita ne paperille ylös. Näin voit jatkaa niiden pyörittelemistä seuraavana päivänä, eivätkä yöunesi mene stressatessa.

7. Ajattele jotain väriä

Jätä työstressit ja muut mielessä pyörivät huolet ja keskity ajattelemaan jotain väriä. Ajattele kaikkia asioita ja esineitä, joita tuosta kyseisestä väristä sinulle tulee mieleen. Jos valitset esimerkiksi valkoisen, anna ajatuksesi kulkea paperista ja lumesta aina pilvilinnoihin ja napajäätikölle asti.

8. Matkusta mielessäsi muualle

Lampaiden laskemisesta voi olla vain haittaa, mutta erään tutkimuksen mukaan mielikuvaharjoittelu voi auttaa saamaan unenpäästä nopeammin kiinni. Koehenkilöt, jotka kuvittelivat itsensä rauhalliseen paikkaan, nukahtivat keskimäärin 20 minuuttia nopeammin kuin muut.

Lähde: Popsugar

Kilpailut

Uusimmat