Onko korvatulppien jatkuva käyttö vaarallista?

09.09.2013 14:45 - Katariina Näreaho

Moni suomalainen käyttää nukkuessaan korvatulppia, mutta voiko jatkuvalla korvatulppien käytöllä olla haitallisia vaikutuksia?

Korvatulpat ovat herkkäunisen pelastus. Ne vaimentavat häiritsevät äänet, mutta päästävät kuitenkin läpi esimerkiksi palohälyttimen piipityksen. Moni käyttää tulppia joka yö - toisilla ne ovat korvissa vain äärimmäisissä tilanteissa, kuten naapurin kotibileiden aikaan.

Mutta millaisia vaikutuksia jatkuvalla korvatulppien käytöllä voi olla?

Tutkimusten mukaan vaahtomuovisten korvatulppien pitkäaikainen käyttö voi aiheuttaa vahinkoa korvassa, sillä se saattaa lisätä vaikun muodostumista ja sen pakkautumista korvaan. Vaahtomuoviset tulpat työntyvät usein liian syvälle, jolloin korvavaikku jää syvemmälle korvakäytävään. Joskus vaikku saattaa painautua tärykalvoa vasten. Tämä aiheuttaa tinnitusta, kuulon heikkenemistä ja kipua.

Korvatulpat ovat myös oiva kasvualusta bakteereille: ne ovat kosteita, lämpimiä ja huokoista materiaalia. Niitä on mahdoton puhdistaa kokonaan, joten ainoa tapa pitää bakteerit poissa korvakäytävästä on vaihtaa tulpat. Moni kuitenkin käyttää samoja tulppia yöstä toiseen, jolloin infektioriski kasvaa.

Perinteisen malliset korvatulpat (kuvassa) ovat monen korvaan epäsopivat. Myös tämä lisää infektioriskiä, sillä korvatulppa saattaa raapia korvakäytävää.

Lähde: Fitsugar

Kilpailut

Uusimmat