8 yllättävää terveyshaittaa, jotka kännykkäsi aiheuttaa - tiesitkö näitä?

30.09.2013 11:45 - Karoliina Kotala

Kännykkä on monelle nykyään paljon enemmän kuin vain yhteydenpitoväline. Älypuhelinten aikakaudella kännykkä tarjoaakin melkoisesti viihdykettä käyttäjälle. Ahkeralla kännykän käytöllä on kuitenkin olemassa yllättäviä terveysvaikutuksia.

1. Kuulo
Valitettavan moni kuuntelee kännykällään musiikkia aivan liian kovalla volyymilla. Harva tulee ajatelleeksi, että kovalla äänentasolla on kuuloa heikentävä vaikutus.

2. Kädet
Pienen näytön naputtelu voi aiheuttaa sormien ja ranteiden kipuilua ja kramppeja. Tekstiviestien ahkera naputtelu tai pelien pelaaminen kännykällä voi aihettaa myös jännetupintulehdusta, joten pidä välillä kunnon taukoa puhelimestasi.

3. Addiktio
Kännykän aiheuttama addiktio ei ole pikkujuttu. 66 prosenttia ihmisistä pelkää menettävänsä kännykkänsä tai joutuvansa siitä eroon. 50 prosenttia 18-29-vuotiaista taas kertoi käyttävänsä kännykkää jopa istuessaan vessassa. Myös äkillinen kännykän käytön lopetus aiheutti henkisiä vieroitusoireita, kuten ahdistusta ja eristäytyneisyyden tunnetta.

4. Säteily
Kännyköiden aiheuttama säteily on aihe, joka on puhuttanut ja jakanut mielipiteitä jo pitkään. Kännyköiden ei ole suoranaisesti todettu aiheuttavan syöpää, mutta sen on luokiteltu olevan potentiaalisesti haitallista ihmisille.

5. Värinä
On olemassa syndrooma nimeltään Phantom vibration syndrome eli haamuvärinäsyndrooma. Kyseessä on vaiva, jossa kännykän käyttäjä uskoo tuntevansa kännykkänsä värisevän, vaikka näin ei oikeasti tapahdu. Kyseinen vaiva on erittäin yleinen kännykän käyttäjien keskuudessa.

6. Bakteerit
Kännykät ovat varsinaisia bakteeripesiä ja kännyköistä on jopa todettu löytyvän bakteereja, jotka elävät yleensä vain vessoissa.

7. Niskat
Ahkera kännykän naputtelu voi johtaa aiheuttaa vaivan nimeltään tekstariniska. Se esiintyy kipuna niskoissa, hartioissa ja päässä. Ihmisen pää painaa keskimäärin viisi kiloa, joten ei ihme, että huono kännykänkäyttöasento aiheuttaa kovaa rasitusta hartioille.

8. Uni
75 prosenttia iPhonea käyttävistä opiskelijoista kertoi nukkuvansa puhelin sängyssään. Kännykän valo voi kuitenkin haitata unen laatua merkittävästi ja vaikeuttaa nukahtamista.

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat