5 kuukautisfaktaa, jotka jokaisen naisen tulisi tietää

16.10.2013 08:45 - Reija Saarinen

Kuukautiset ovat olennainen osa naisen elämää, mutta silti niihin saattaa liittyä jotain sellaista, jota kaikki eivät tiedä.

1. Vuoto voi olla liiallista.

Runsas vuoto on aivan tavallista, mutta siihen kannattaa silti kiinnittää huomiota, sillä liian runsas vuoto ei ole tavallista. Jos siis joutuu vaihtamaan tamponin tai siteen useammin kuin kolmen tunnin välein, tai jos kuukautiset kestävät pidempään kuin seitsemän päivää, kannattaa asiasta keskustella lääkärin kanssa. Hormonaalinen ehkäisy saattaa auttaa vähentämään vuotoa, ja samalla se helpottaa kipua.

2. Kipuun kannattaa varautua ennakkoon.

Joillakin naisilla kuukautisiin liittyy erittäin pahoja kipuja. Näiden naisten kannattaakin aloittaa kivunlievittäminen jo ennen kuin itse vuoto alkaa. Lääkityksen myötä kipu ei iske päälle niin kovana. Tietyt elintapojen muutokset saattavat myös helpottaa kipua. Kannattaakin siis liikkua, nukkua ja syödä terveellisesti.

3. Kuukautisten ei tule tehdä elämästä vaikeaa.

Kuukautisten ei missään nimessä tule estää naista elämästä normaalia elämää. Tutkimusten mukaan 90 prosenttia naisista saa jonkinlaisia oireita, mutta suurin osa niistä on lieviä. 10-20 prosenttia sen sijaan saa oireita, jotka vaikuttavat elämään. Jos oireet estävät normaalin elämän, kannattaa suunnata lääkäriin.

4. Raskaaksi voi tulla kuukautisten aikana.

Raskaaksi tuleminen kuukautisten aikana on epätodennäköistä, mutta täysin mahdollista. Tämä johtuu siitä, että jokaisen naisen kuukautiskierto on erilainen. Jotkut naiset saattavat ovuloida esimerkiksi muutama päivä kuukautisten jälkeen. Tämä johtaa helposti raskauteen, sillä siittiöt elävät keskimäärin kolmesta viiteen päivää.

5. Äidin kuukautisten loppuminen vaikuttaa tyttöön.

Oman äidin menopaussia kannattaa tarkkailla. Tämä siitä syystä, että äidin kuukautisten loppuminen saattaa enteillä ikää, jolloin tyttären oma menopaussi alkaa. Keskimäärin naisen viimeiset kuukautiset tulevat 51 vuoden iässä, mutta kaikki 40 ja 56 vuoden välillä on täysin normaalia.

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat