Hiertääkö silmiä? Käy taistoon kuivuutta vastaan!
Liian vähäinen silmien räpäyttely, kylmä sää ja krapula voivat pahentaa silmien kuivumista.
Kipeät, vetistävät ja epämukavalta tuntuvat silmät voivat tehdä elämästä tuskallista. Kuivasilmäisyys on yleinen oire, joka nimestään huolimatta lisää kyynelten eritystä.
Kuivasilmäisyys voi johtua monista asioista, kuten säästä tai hormonaalisista muutoksista, mutta se voi olla merkki myös piilevistä ongelmista terveydessä.
On kuitenkin keinoja, joilla voi yrittää helpottaa kuivia silmiä.
Kyynelillä on merkitystä
Kun silmät eivät tuota tarpeeksi kyyneliä tai ne haihtuvat liian nopeasti, sanotaan kyseessä olevan kuivien silmien syndrooma. Oireisiin kuuluvat kipeät, ärsyyntyneet silmät, sumea näkö, roskan tunne silmässä ja silmien vetistyminen. Silmät voivat myös punoittaa, mutta eivät aina.
Kuivasilmäisyys lisääntyy vanhetessa, sillä kyynelien tuotanto vähenee ajan myötä. Myös ikääntymisen mukanaan tuomat hormonaaliset muutokset voivat vaikuttaa kyynelten laatuun. Jotkut naiset eivät esimerkiksi kykene käyttämään enää piilolinssejä vaihdevuosien alettua. Sama voi tapahtua myös raskaaksi tulon myötä.
Kuivuus saa silmät näyttämään usein vetisiltä. Tämä johtuu siitä, että silmät ovat niin kuivat, että ne tuottavat liikaa kyyneliä. Tämä ei silti auta silmiä, sillä kyyneleet eivät sisällä oikeita voiteluaineita.
Silmätipat voivat auttaa asiaa, kuten myös helokkiöljy, erityisesti vaihdevuosi-ikäisillä naisilla.
Unohdatko räpytellä?
Säännöllinen silmien räpyttely on tärkeää terveille silmille. Jokaisella räpäyttelykerralla silmät virkistyvät ja kirkastavat sarveiskalvoa.
Ongelma on siinä, että aina keskittyessämme johonkin asiaan, erityisesti ruudun tuijottamiseen, meillä on tapana unohtaa silmien räpyttely. Tämä saa silmät kuivumaan. Tutkimusten mukaan räpäytämme silmiä noin 22 kertaa minuutissa, mutta keskittyessämme esimerkiksi tietokoneen ruutuun tai jopa ajamiseen, räpyttely laskee 5-7 kertaan minuutissa. Näin ollen olisi hyvä välillä muistaa räpäyttää silmiä hitaasti ja tarkoituksenmukaisesti.
Älypuhelimesta lukemisen sanotaan olevan erityisen rasittavaa silmille, koska silmät keskittyvät tiettyyn pisteeseen ja pieneen tekstiin. Siksi silmät joutuvat tekemään myös enemmän töitä.
Tietokonetta, älypuhelinta tai tablettia pitkään käyttäessä olisi hyvä muistaa esimerkiksi seuraava sääntö: katso 20 minuutin välein ylöspäin noin kuuden metrin päähän 20 sekunnin ajan. Halutessaan voi kehitellä muunkinlaisia silmien helpotuskeinoja. Enter-näppäintä voi ajatella vaikka räpäytysnäppäimenä; aina sitä painaessa tulee myös räpäyttää silmiä.
Talvi on silmien pahinta aikaa
Kylmä ilma ei itsessään pahenna kuivia silmiä, vaan lämmitys. Se tekee sisäilmasta todella kuivan tuntuista, mikä saa silmät tuntumaan vielä pahemmilta. Ulkona silmiin vaikuttaa taas tuuli, joka saa silmät vuotamaan. Kyseessä on jälleen kyynelten liikatuotanto, joka johtuu silmien kuivuudesta.
Juhliminen rasittaa silmiä
Aivan kun pelkkä krapula ei riittäisi, niin alkoholin juominen voi aiheuttaa myös silmien kuivumista. Tämä johtuu alkoholin kehoa kuivattavasta ominaisuudesta.
Meikin poistamatta jättäminen ei myöskään helpota asiaa. Jos meikit unohtuvat yöksi kasvoille, voivat silmäluomet tulla punaisiksi, turvonneiksi ja kutiseviksi. Silmämeikin perusteellinen pesu on muutenkin tärkeää silmien hyvinvoinnille.
Valitse silmätipat oikein
Kuiville silmille on olemassa paljon erilaisia tippoja. Aina tulisi kuitenkin valita säilöntäaineeton tuote. Näin siksi, että säilöntäaineet voivat ajan mittaan kehittää allergioita ja pahentaa kuivasilmäisyyttä.
Silmätippoja tulisi muistaa käyttää neljästä kuuteen kertaan päivässä. Tipat yleensä auttavat heti, mutta jos niitä ei käytä tarpeeksi usein, luulevat monet, etteivät silmätipat toimi. Tipat tulisi nähdä pitkäaikaisena hoitomuotona.
Kuiville silmille ei kannata valita myöskään kirkastavia silmätippoja. Niiden tehtävänä on supistaa verisuonia, mikä vähentää silmien punoitusta. Ne eivät kuitenkaan auta silmien kuivuuteen.
Jos silmäoireet jatkuvat kaikesta huolimatta yli kaksi viikkoa, olisi hyvä kääntyä lääkärin puoleen.
Lähde: Daily Mail