Miksi roskaruoka aiheuttaa riippuvuutta ja miten siitä pääsee eroon?

22.11.2013 20:45 -

Tiedämme, ettei roskaruoka ole kovinkaan terveellistä, mutta syömme sitä silti. Lue alta miksi meidän monesti tekee mieli sitä.

Roskaruoka on tunnetusti epäterveellistä ja huono ruokavalio liitetään sydänsairauksiin, korkeaan verenpaineeseen ja moniin muihin terveysongelmiin. Tutkimukset ovat osoittaneet roskaruoan syömisen liittyvän myös kasvavaan masennukseen.

Miksi haluamme syödä roskaruokaa?

Steven Witherly on elintarvikkeiden asiantuntija, joka on viimeisen 20 vuoden ajan tutkinut tiettyjen ruokien aiheuttamia riippuvuuksia. Hänen mukaansa kaksi tekijää tekee roskaruokakokemuksesta erityisen miellyttävän.

Ensimmäinen on ruoan syömisestä syntyvä tunne, eli se, miltä ruoka maistuu ja tuoksuu. Roskaruoan tekijät käyttävät paljon rahaa erilaisten ruoka- ja juomatuotteiden luomiseen varmistaakseen, että ne loisivat mielihyvän tunteita aivoissa.

Toinen on makroravinteiden saaminen. Roskaruoka nimittäin sisältää hiilihydraatteja, proteiinia ja rasvoja. Elintarvikkeiden valmistajat etsivät täydellistä suolan, sokerin ja rasvan yhdistelmää, mikä saa aivot "innostumaan" ja haluavan sitä lisää.

Miten roskaruoka luo riippuvuutta?

On olemassa paljon erilaisia tekijöitä, jotka saavat ruuan aiheuttamaan riippuvuutta. Esimerkiksi voi, suklaa, salaattikastikkeet, jäätelö ja majoneesi lisäävät syljen eritystä, ja sen takia ne maistuvat ihanteellisilta. Tämä on yksi syy minkä takia monesti ruoan päälle kaivataan kastiketta ja kuorrutetta.

Nopeasti suussa sulavat ruoat viestittävät aivoille vatsassa olevan vielä tilaa, vaikka oikeasti olisi tullutkin syötyä jo tarpeeksi.

Aivot pitävät vaihtelusta. Monissa roskaruuissa onkin pyritty ehkäisemään kyllästymisen tunnetta tarjoamalla riittävästi makua ruoassa. Maukasta ruokaa syödessä aivot rekisteröivät tunteen, joka palaa kyseistä ruokaa nähdessä, haistaessa tai jopa siitä lukiessa.

Kuinka roskaruoasta voi päästä eroon?

Eräs tutkimus osoittaa, että mitä vähemmän roskaruokaa syö, sitä vähemmän sitä kaipaa. Tällä viitataan "geenin uudelleen ohjaamiseen".

Lähde: The Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat