Isoäidilläsi on yllättäviä vaikutuksia omaan terveyteesi

21.02.2014 15:45 - Senni Loikala

Lapsena opitut ruokailutottumukset säilyvät usein aikuisiälle saakka. Tuoreen tutkimuksen mukaan vaikutuksia tulee myös hieman yllättävältä taholta.

Kaikki tuntevat sanonnan: "Olet mitä syöt". Harva kuitenkaan on tullut ajatelleeksi, että saatat olla sitä, mitä sukulaisesi on syönyt. Tuoreen amerikkalaisen tutkimuksen mukaan nimittäin isoäitien ruokailutottumuksilla on uskottua suurempi vaikutus lapsenlapsen terveyteen.

Tutkimuksesta selvisi, että isoäidit, jotka söivät pääasiassa ravitsevaa ja terveellistä ruokaa raskauksiensa aikana ja jotka tarjosivat jälkikasvulleen näiden lapsuusvuosinaan ihanteelliset opit terveelliseen ruokavalioon, saivat muita painavampia ja terveempiä lapsenlapsia.

- Äidin nuorena ja sikiönä kohdussa saaman ravinnon laadusta pystyi yleisesti ottaen ennakoimaan paljon paremmin hänen lapsensa syntymäpainoa kuin siitä, millaista ravitsemusta ja ruokavaliota hän on aikuisena noudattanut, kertoo tohtori Christopher Kuzawa.

Syntymäpainosta puolestaan voidaan ennakoida tiettyjen sairauksien puhkeamista aikuisena. Suuri syntymäpaino voi tarkoittaa, että lapsi välttäisi sairauksia paremmin kuin huonommin raskauden aikana ravitut taaperot. Jos lapsi on syntyessään todella painava, ennakoi se puolestaan suurempaa todennäköisyyttä sairastua.

Tutkimukseen osallistui 3000 filippiiniläistä naista vuodesta 1983 alkaen. Tutkijat tahtoivat selvittää, millainen vaikutus raskaana olevien naisten ruokavalioilla oli heidän lapsenlapsiinsa. Lapsenlapsia tutkittiin heidän lapsuudestaan aikuisuuteen.

Uutisoimme aiemmin kuvista, joista näkee, kuinka samannäköisiä sukulaiset todella voivat keskenään olla. Pääset katsomaan kuvat tätä kautta.

Lähde: New York Daily News

Kilpailut

Uusimmat