Kevät tulee, niin myös allergiat: 10 neuvoa, jotka helpottavat oloasi

21.03.2014 21:15 - Senni Loikala

Elämme aikaa, jolloin siitepölyallergia tulee monelle pian ajankohtaiseksi. USA Today -lehti uutisoi neuvoista, joita noudattamalla siitepöly ei pilaa kevättäsi.

Kevät tulee, minkä monet siitepölylle allergiset ihmiset joutuvat tuntemaan nahoissaan. Onneksi oireita on kuitenkin mahdollista helpottaa. USA Today -lehti uutisoi neuvoista, jotka ovat hyödyksi siitepölyallergikoille.

Ole tietoinen siitepölymääristä

Siitepölymääriä kannattaa seurata uutisista. Jos ne ovat suuria, kannattaa rajoittaa ulkona viettämäänsä aikaa ja ottaa allergialääkkeensä. Paikalliset siitepölymäärät pääset tarkistamaan esimerkiksi Turun yliopiston verkkosivuilta.

Ulkoile aamulla tai myöhään

Siitepölymäärät ovat yleensä pienimpiä aikaisin aamulla sekä myöhään illalla. Jos kuitenkin tahdot nauttia ulkoilmasta myös päivällä, kannattaa varautua hengityssuojaimella.

Hanki tehokkaita ilmasuodattimia

Kotiin kannattaa hankkia siitepölysuodatin, joka asennetaan tuuletusikkunaan tai korvausilmaventtiiliin. Tällöin on mahdollista pitää huoneilma puhtaana siitepölystä.

Hyödynnä sadepäivät

Kuivat ja tuuliset päivät ovat huonoja ajoituksia ulkoiluun, jos kärsii siitepölyallergiasta. Sadepäivinä puolestaan kosteus puhdistaa ilmaa siitepölystä, joten tällöin kannattaa pistää nenänsä ulos.

Pidä ikkunat suljettuina

Siitepölystä allergiaoireita saavien kannattaa sulkea ikkunat niin kotona kuin autossakin. Myös tuuletin on hyvä omistaa, jotta ilma pysyy viileänä.

Toimi oikein ulkoilun jälkeen

Ulkoituasi kannattaa sinun nakata vaatteesi pyykkikoriin ja vaihtaa päälle vaatteet, joita et ole käyttänyt ulkona pesun jälkeen. Myös iho ja hiukset voi olla kannattavaa huuhtoa.

Kuivaa pyykit sisätiloissa

Monet ripustavat pyykkinsä ulos kuivumaan. Siitepölystä kärsivien on kuitenkin suositeltavaa kuivata pyykki sisällä, jotta siitepöly ei tartu tekstiileihin.

Kokeile apuvälineitä

Siitepölyallergikkojen kannattaa hankkia nenänhuuhtelukannu, jonka avulla hengittäminen helpottuu nopeasti ja tehokkaasti.

Hanki sopiva lääkitys

Monista tukkoisuutta vähentävistä, reseptivapaista lääkkeistä saattaa tulla ikäviä sivuvaikutuksia, kuten unettomuutta tai verenpaine saattaa kohota. Joitain nenäsumuttimia suositellaan käytettäviksi vain muutamien päivien ajan. Myös raskaana olevien kannattaa olla tarkkana, sillä kaikki allergialääkkeet eivät sovellu odottaville äideille. Sinun kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle, jotta saat hankittua itsellesi sopivat allergialääkkeet.

Ennakoi hyvissä ajoin

Useimmat allergialääkkeet toimivat parhaiten, jos niiden käyttö aloitetaan ennen varsinaista siitepölykautta. Lääkäriltä kannattaa kysyä, milloin lääkkeiden käyttö tulee aloittaa. Osa allergialääkäreistä suosittelee lääkkeiden aloittamisen kahta viikkoa ennen kuin oireet yleensä alkavat.

Jos haluat lukea allergianeuvoja Johanna Värmälän neuvot allergialääkkeiden aloittamiseen, pääset juttuun täältä.

Lähde: USA Today

Kilpailut

Uusimmat