Sokeri vaikuttaa aivoihin kokaiinin tavoin: 5 hurjaa faktaa sokerista

25.03.2014 16:45 - Heli Thoren

Tiesitkö, miten sokeri vaikuttaa kehossasi?

Lapsille karkit, makeat jogurtit ja murot ovat arkipäivää. Siinä samassa moni vanhempi nauttii kahvin kanssa pullan tai juo limsan välipalan kanssa. Syömme huomaamattammekin suuria määriä sokeria, vaikka ei välttämättä pitäisi. Ohessa neljä hurjaa faktaa sokerista:

1. Aivot reagoivat sokeriin samalla tavoin kuin kokaiiniin

Sokeri on liki huumeeseen verrattava aine. Se koukuttaa ja sitä syömällä voi saada voimakasta mielihyvää. Tutkimuksissa on osoitettu, että aivot reagoivat sokeriin samalla tavoin kuin kokaiiniin.

2. Mielihyvähormoni aktivoituu laiskemmin ylipainoisilla

Tutkijat ovat saaneet selville, että ylipainoisilla ihmisillä ei erity yhtä suuria määriä dopamiinia - onnellisuushormoninakin tunnettua - kuin hoikilla. Tällä voidaan selittää se, että ylipainoiset saattavat syödä levyn suklaata siinä missä hoikalle riittää yksi rivi.

3. Sokeri voi addiktoida voimakkaasti

Tohtori Nicola Avena kertoo, että tutkiessaan ihmisten ruokailukäyttäytymistä, hän huomasi, että jopa 11 % ihmisistä on riippuvaisia ruokaan. Eniten riippuvuutta aiheuttavat hiilihydraatit.

4. Voi vaikuttaa käytökseen

Siitä, onko sokerilla vaikutusta lasten käytökseen, on kiistelty runsaasti. Viimeisimmissä tutkimuksissa havaittiin, että sokeri aiheutti reaktioita sekä aivoissa että kropassa. Käsite sokerihumala ei siis olekaan aivan tuulesta temmattu.

5. Voi aiheuttaa syöpää

Toisissa tutkimuksista todettiin, että sokerilla ja syövällä saattaa myös olla yhteys. Tutkimuksissa todettiin, että sokeri saattaa pahimmillaan ruokkia syöpäsoluja.

Lähteet: Ncbi.nlm.nih.gov, Familyshare.com

Kilpailut

Uusimmat