Ruoan säännöstely halutaan aloittaa: Roskaruoka jopa vaarallisempaa kuin tupakka

20.05.2014 14:00 - Katariina Näreaho

Terveysjärjestöt varoittelevat roskaruoan aiheuttamista vaaroista, jotka voivat olla jopa pahempia kuin tupakoinnin aiheuttamat haittavaikutukset.

Mässäilykulttuurin vallitessa maailmalla yrittävät monet terveysjärjestöt taistella roskaruokaa ja epäterveellisiä elämäntapoja vastaan. Järjestöt toivovatkin, että valtiot ympäri maailman asettaisivat rajoitteita epäterveellisille ruoille, aivan kuten tupakalle ja alkoholille on asetettu. Säännöstelyn avulla kuluttajat voisivat tehdä helpommin parempia valintoja roskaruoan sijaan.

Varsinkin koulu- ja laitosruokaa halutaan ajaa entistä terveellisempään suuntaan. Järjestöt toivovat myös säännöstelyä ruokien suola-, sokeri ja rasvamääriin. Tiukemman valvonnan lisäksi halutaan kiinnittää huomiota myös mainontaan ja valistuskampanjoihin.

Järjestöjen huoli ei ole täysin aiheeton, sillä roskaruoan aihettamat sairaudet ovat yleisempiä kuin tupakan aiheuttamat tarttumattomat, ennaltaehkäistävissä olevat sairaudet. Myös ylipainosta ja liikalihavuudesta aiheutuneet kuolemantapaukset ovat olleet runsaassa kasvussa viime vuosina. Tilastojen mukaan vielä vuonna 2005 lihavuuteen kuoli 2,6 miljoonaa ihmistä maailmanlaajuisesti. Viisi vuotta myöhemmin luku oli jo 3,4 miljoonaa.

Lähde: The Week

Kilpailut

Uusimmat