Tuoksut vaikuttavat yllättävällä tavalla: Kahvi lievittää stressiä, pippurilla eroon tupakasta

27.05.2014 21:15 - Katariina Näreaho

Eri tuoksujen avulla jokainen voi vaikuttaa omaan hyvinvointiinsa. Tiettyjen tuoksujen avulla voit esimerkiksi päästä eroon tupakasta, lievittää stressiä tai piristää nuutunutta oloa.

Vaikka ihmisen hajuaisti on suhteellisen huono, on eri tuoksuja haistelemalla mahdollista vaikuttaa terveyteen ja yleiseen olotilaan. Tutkimusten mukaan tuoksujen avulla voi jopa päästä eroon tupakoinnista!

Nämä seitsemän tuoksua kannaattaa siis ottaa avuksi jokapäiväisessä elämässä:

Eroon tupakasta: Mustapippuri

Jos haluat lopettaa tupakoinnin, voit hakea helpotusta vieroitusoireisiin mustapippurista. Erään tutkimuksen mukaan nikotiiniriippuvaisten tupakanhimo  helpotti, kun he haistelivat parin minuutin ajan mustapippurin tuoksua. Tutkimuksessa käytettiin esanssia, jota laitettiin yksi tippa nenäliinaan.

Helpota PMS-oireita: Laventeli

Laventelin tuoksu rauhoittaa, leivittää kipua ja parantaa naistenvaivoja. Nuuhki laventelia 10 minuutin ajan, se auttaa etenkin alakuloisuuteen ja mielialanvaihteluihin. Suihkauta tuoksua tyynyliinalle, rentoudu ja nuku hyvin.

Terävöitä päätä: Salvia

Salvian tuoksun on todettu parantavan kognitiivista suorituskykyä monissa muistamiseen liittyvissä kokeissa. Se lisää myös valppautta ja parantaa keskittymiskykyä.

Lisää kylläisyyden tunnetta: Oliiviöljy

Saksassa tehdyn tutkimuksen mukaan oliiviöljyn tuoksu lisää kylläisyyden tunnetta. Kun lisäät ruokaasi öliiviöljyä, tunnet olosi täydemmäksi nopeammin.

Vähennä itsekkyyttä: Puhdas pyykki

Puhtaan pyykin tuoksu on voittamaton. Se tekee hyvää myös mielelle sillä se saa ihmiset anteliaimmiksi ja epäitsekkäiksi. Tämä selvisi vuonna 2010 tehdyssä tutkimuksessa, jossa koehenkilöt jaettiin kahteen ryhmään. Ryhmät laitettiin eri huoneisiin ja toiseen suihkutettiin puhtaan pyykin tuoksua. Nämä koehenkilöt olivat luottavaisempia ja halukkaampia osallistumaan vapaaehtoistyöhön ja lahjoittamaan rahaa. Puhtaan pyykin tuoksulla on vaikutus alitajuntaan, jolloin ihminen pyrkii tiedostamattaan hyveellisyyteen.

Lievitä stressiä: Kahvi

Paahdetun kahvin aromaattinen tuoksu vaikuttaa suoraan aivoihin aktivoimalla stressiltä suojaavia geenejä.

Energiaa päivään: Piparminttu

Kun tarvitset piristystä ja energiaa, tuoksuttele piparminttua. Jos haluat potkua kuntosalitreeneihin, sekoita pisara piparminttuöljyä litraan vettä ja juo se. Tämän tiedetään parantavan suorituskykyä ja kestävyyttä.

Lähde: Shape

Kilpailut

Uusimmat