Miten selviät vaikeuksista? Eräs keino auttaa tekemään oikeita ratkaisuja

11.06.2014 14:08 - Senni Loikala

Harkitsetko eroa, onko ongelmia lapsien kanssa vai oletko palamassa loppuun? Tutkijat todistivat, että eräs konsti auttaa tekemään viisaampia ratkaisuja vaikeissa tilanteissa.

"Helpommin sanottu kuin tehty", sananparsi kuvaa osuvasti pulmaa tehdä vaikeita ratkaisuja niin ihmissuhteissa kuin elämässä yleensä. Tuore amerikkalais-kanadalainen tutkimus kuitenkin selvitti, millä keinolla voi parhaiten päästä läpi harmaan kiven.

Kannattavaa on ajatella itseään kolmannessa persoonassa ja asettua tilanteen ulkopuolelle. Tutkimus todistaa, että kyseistä metodia käyttävät ihmiset päätyvät muita viisaampiin ratkaisuihin.

Tutkimuksessa ihmiset pistettiin miettimään jotakin konfliktia omasta ihmissuhteestaan, kuten kumppanin pettämistä. Vaihtoehtoisesti he saivat pohtia jotakin ikävää ihmissuhdetapahtumaa, joka oli käynyt hyvälle ystävälle. Osallistujien piti käsitellä tilanteita sekä yksikön ensimmäisessä, että kolmannessa persoonassa.

Osallistujat, joilta kysyttiin syitä ystävän konlikteihin, antoivat viisaampia vastauksia kuin omiin ongelmiinsa.

- Kutsumme ristiriitaa Solomon paradoksiksi viisaudestaan tunnetun kuninkaan mukaan, mutta joka epäonnistui silti ratkaisemaan omia henkilökohtaisia asioitaan, selvittää tutkija-professori Igor Grossmann.

Kun osallistujat vastasivat omiin ihmissuhdeongelmiinsa kolmannessa persoonassa, he antoivat yhtä viisaita vastauksia kuin pohtiessaan ystäviensä parasta heidän ongelmissaan.

Mikäli tahdot ratkaista vaikeuksia esimerkiksi ihmissuhderintamallasi tai päästä yli menneistä, kuvittele tilanne ulkopuolisen silmin, ja voit päätyä pitkällä tähtäimellä parhaisiin ratkaisuihin.

Tutkimus ilmestyy seuraavassa Psychological Science -lehden numerossa.

Uutisoimme aiemmin terapeuteista, jotka lähtevät asiakkaan kanssa vaikka ostoskeskukseen tai puistoihin. Lue lisää yleistyneestä hoitomuodosta täältä.

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat